Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Próbálj meg szelfizni a legmagasabb NBA-ssel

2017.09.02. 16:25

Nem kis bravúr kell ahhoz, hogy valaki szelfizzen minden idők legmagasabb NBA-kosarasával, Gheorge Muresannal. Nem azért, mert a román játékos nem lenne elég szívélyes, egyszerűen nehéz belekomponálnia magát egy képbe a 231 centiméteres kosarassal egy átlagembernek.

A román kosárlabdázás nem tudott túl sok sztárt felmutatni, de ha egy nevet kéne mondani, akkor az kétségkívül Muresané.  A kosaras 1993-tól 2000-ig játszott az NBA-ban, ahol néhány egészen jó idényt is összehozott a Washington Bulletszel, majd játszott a New Jersey Nets-ben is.

A center nagyjából két év alatt vette fel a ritmust, az 1995/96-os szezonban megkapta a legtöbbet fejlődő játékos címet. Testméretei miatt is nyilvánvaló, hogy a palánkok alatt uralta a terepet, rengeteget lepattanózott, sokat blokkolt, legjobb évében pedig 60 fölé ment a dobószázaléka. Persze ő nem is igazán dobott, közelről, ziccerekből, zsákolásokból próbálkozott legtöbbször. Ugrania sem igazán kellett ehhez. A mérete azért nem volt semmire sem garancia, nem volt túl gyors, és az atletikusabb játékosok, mint például Michael Jordan is tudtak mellette zsákolni.

Az örökre eldöntetlen maradt, hogy ki volt a legmagasabb NBA-s, ő vagy a szudáni Manute Bol, mindkettejüket 231 centisként jegyeztek, csak néhány milliméter dönthetett közöttük. Muresan egyébként mezszámának is a magasságát választotta, a 77-es a 7 láb 7 hüvelyket jelenti. A két óriás volt egyszerre is a Washingtonnál, de sosem játszottak együtt. 

Muresannak nem volt túl hosszú a karrierje, a sérülései megakadályozták a játékban, végül 2000-ben a francia Pau-Ortheztől vonult vissza. A kosaras eztán Washingtonban telepedett le, kosársulit működtetett és korábbi klubjánál is munkát vállalt. 

Romániába ritkán tér vissza, de az Európa-bajnokságot ki mással népszerűsítenék, mint vele. Elvégre nagyjából 50 kilométerre Kolozsvártól született, a karrierje pedig itt kezdődött. Ahogy néha átbaktat a kolozsvári csarnokon, – a román-cseh meccs időkérésénél sem zavartatta magát – az embernek az az érzése, hogy a Trónok Harca óriásai valóban léteznek. 

Muresan nincs túl jó állapotban, látszik, hogy minden lépés szenvedés neki. Az egyik román lapnak el is mondta, megműtötték a térdét. Ezért is mondta több gyereknek, hogy nem emelgeti meg őket, ha fotót kérnek tőle. Pedig úgy mennyivel egyszerűbb lenne fényképezni.