Erzsébet
1 °C
4 °C

Az NB I.-ben 140-es, itt meg 240-es pulzussal dobsz

DSC 2505
2017.09.02. 18:07

Magyarország jól kezdett Montenegró ellen a kosárlabda-Európa-bajnokság második meccsén, de végül 72-48-ra kikapott. A játékosok és Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány is a nagyon gyenge dobószázalékban látja a vereség fő okát, de azért nem akarnak szégyenkezni.

„Tragikusan dobtunk, nem jellemző ránk, de 63 triplakísérletből csak 6 ment be a két meccs alatt, pedig mi egy shooter (lövő) csapat lennénk. A büntetőket is 50 százalék körül dobtuk eddig. Montenegró ellen elszalasztottuk egy jó meccs lehetőségét. Reméljük, a következő meccsen már meglesz a győzelem" – értékelt Ivkovics a meccs után.

A kapitány a rossz dobási hatékonyságot egyértelműen az Eb-nek tulajdonítja, minden játékosa most játszik először világversenyen. „Az én játékosaim shooterek, meg is vannak a tiszta dobóhelyzetek, egyértelműen a stressz az oka, hogy rontanak. Amíg az NB I.-ben mondjuk 140-es pulzussal dobhatnak, itt van vagy 240-es a pulzusuk, rajtuk van a drukk, hogy NBA-sztár ellen bizonyítanak. De talán most túl is lépünk ezen." 

Ivkovics azt mondta, nincs semmi baj azzal, hogy görcsölnek a játékosok, „Én örülök, hogy itt vagyok, pedig már jártam Eb-n. Az hogy izgulnak, természetes. Egy kicsit olyan ez, hogy mintha nekem lenne egy Forma-1-es autóm, neked pedig egy Audid, és azzal próbálsz meg utolérni. Itt is van a nagyobb csapatoknak respektje, amit nehéz kezelni." 

A válogatottnak most azzal is meg kell küzdenie, hogy sorozatterhelést kap, amihez nem sok játékos szokhatott hozzá. „Az NB I.-ben szombaton játszik egy meccset, vasárnap elmegy a menyecskéhez, eszik egy húslevest, vagy egy pacalt, hétfőn már mondjuk edz egyet, aztán jönnek a napok, de csak pénteken kezd már a meccsre készülni. Itt meg még ki sem léptünk a csarnokból, már videózunk, és nemcsak a következő ellenfelekre készülünk, hanem a többiekre is." – mondta a kapitány.

 „Mindig győzni megyek fel a pályára, így mindig van hiányérzetem, ha nem sikerül. Senki nem szeret ennyi ponttal kikapni, nyilván a végén már nem erőltettük a mérkőzést, már láttuk, hogy elment. Ennél többet tudunk, nem kell semmit túlmisztifikálni, tudjuk, azért jöttünk, hogy a cseheket és a románokat megverjük. Ezt kell továbbra is szem előtt tartani." – értékelt Hanga Ádám, a válogatott csapatkapitánya. 

Ivkovics szerint tévedés azt hinni, hogy majd a mi Eb-nk a csehek ellen kezdődik hétfőn. „Nekem a horvátokkal kezdődött. Már voltam Eb-n, tudom mit jelent az első meccs. Azt mindenki nézi, az alapján formálnak véleményt rólunk. Minket úgy kezeltek, hogy majd 6-0-va hazamegyünk, leégünk, balekok vagyunk esetleg egy meccset fogunk. Az első meccsen való viselkedésünk hozott egy kis előrelépést. "

 „Szerintem nagyon-nagyon lassan játszottunk, rengeteget pattogtattuk a labdát, mikor támadtunk, ennél sokkal gyorsabban kell pozícióba kerülni. Ezen változtatnunk kell, mert nagyon kevés pontot dobtunk, és ennyi ponttal nem lehet mérkőzést nyerni. Megvannak a saját fegyvereink, de azért 60 pontig el kéne jutnunk, hogy nyerni is tudjunk. Az nem volt meglepetés, hogy Montenegró centerjátékban nagyon erős, de nem szabad csak erre a posztra leszűkíteni a hibákat. Mindannyian követtünk el hibákat védekezésben és támadásban is. Csapatsport a kosárlabda, együtt sírunk, együtt nevetünk. Most éppen együtt sírunk" – mondta Hanga.

Ivkovics szerint sem nagyon van értelme összehasonlítani a centereket. „Ez a fiú, aki nekem köszönt az előbb (az Orlando Magicben játszó Vucevic) mondjuk kétmilliárd forintot kap, nem tudom, hogy az egész NB I. fizetése van-e ennyi, nincs nagyon miről beszélni." 

A kapitány azt mondta, hogy Montenegrónál négy olyan játékos van, aki magas szinten tud centert játszani, és a kisebb csapatok ellen pedig érvényesíteni tudják ezt a fölényüket. Ez is volt a különbség a spanyolok és magyarok elleni meccsük között. „De nincs miért szégyenkeznünk, egyik csapat sem mutatott azért akkora fölényt az eddig két meccsünkön, mint amekkorára sokan számítottak."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?