Kikaptak, de jár az elismerés a magyar kosarasoknak

2017.09.07. 18:16

Az eddig veretlen Spanyolországgal játszotta a magyar férfi kosárlabda-válogatott az utolsó csoportmeccsét a Kolozsváron zajló Európa-bajnokságon. Az esélyeknek megfelelően a spanyolok nyertek, de a magyar csapatnak sincs oka szégyenkezni, nagyon jó meccset játszottak a legjobb európai válogatott ellen. 

Spanyolország címvédőként lépett pályára, ráadásul 2009-ben és 2011-ben is ők lettek a bajnokok. A meccsenkénti szerzett pontok (90.5), a lepattanók (46.5) és az asszisztok (24.8) terén is a legjobbak voltak a mérkőzés előtt, így nem meglepő, hogy az első negyed után 22-10-re vezettek a mieink ellen. 

A magyar csapat azonban nem omlott össze: a második negyedben pariban voltak a spanyolokkal (19-19), és a harmadik félidőt is csak 19-17-re veszítettek el. A negyedik negyedet is jól kezdte a válogatott, 9-2-re is vezetett a spanyolok ellen, de a lendület és a lelkesedés a meccs végére elfogyott: a spanyolok egy másik fokozatra kapcsoltak és villámgyorsan feltettek 25 pontot a táblára, így összességében 87-64-re győztek. 

Nem beszélek most kosárlabdáról, taktikáról, elvégre mindenki látta, hogy mi történt a pályán. Nagyon büszke vagyok, mert ilyen srácai senkinek sincsenek

- mondta Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott mestere.

A két csapat közötti különbséget elsősorban a hatékonyság jelentette: hiába volt sokkal több mezőnybeli-, kétpontos- és hárompontos-kísérlete a magyar csapatnak, a spanyolok a kevés helyzetből is képesek voltak jóval több pontot szerezni.

A magyarok már korábban bejutottak a C jelű hatos negyedik helyezettjeként a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap - egyelőre ismeretlen időpontban - a D csoport győztesével találkoznak Isztambulban. Ez utóbbi az esti lett-török meccsen dől el: lett siker esetén Szerbia, török győzelemnél pedig Oroszország lehet az ellenfél.