Szebben nem lehetett volna kiesni a kosárlabda-Eb-ről

DEBRE20170910023
2017.09.10. 16:31 Módosítva: 2017.09.10. 22:29

A magyar kosárlabda-válogatott 86-78-ra kapott ki Szerbiától az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az olimpiai második szerbek domináltak a pályán, de egy-egy jobb periódusa a magyar csapatnak is volt, szorossá tudta tenni a mérkőzést. Két legjobbunkat, Hanga Ádámot és Vojvoda Dávidot kikapcsolták, de Perl Zoltán nagyszerű játékkal lett vezéregyéniség.

A szerbek gyorsan lerajtolták a magyar válogatottat, amely egyetlen egyszer, Rosco Allen triplájával még vezetett, de 3-2 után állva maradt a csapat. Szerbia könnyedén szerezte a kosarakat, a magas embereik simán gyalogoltak be többször is a magyar palánkig. Nem volt meg az a sebesség a játékban, amivel például a cseheket verték Hangáék, bizonytalannak és bátortalannak tűnt csapat.

Szerbia azt játszotta, amit várni lehetett tőle, a centereit mozgatta, védekezésben pedig Hanga Ádámra és Vojvoda Dávidra figyeltek nagyon, két legjobbunk nem is nagyon tudott érvényesülni, nem sikerült tiszta dobóhelyzeteket sem kialakítani. Pár perc alatt ijesztő hátrányba kerültünk, 16-3-ra ment az ellenfél. Négy és fél perc után tört meg a kosártalan sorozat, Keller Ákos tört be a palánknál, majd Ferencz Csaba triplája is lendületet adott. A padról beszálló Perl Zoltán is magabiztosságot adott, bátran ment bele egy-egyekbe a centerekkel is. A 13-ról 4 pontra csökkent a különbség, de a negyed vége ismét Szerbiáé volt, nyolc ponttal nyerte az első negyedet (16-24).

A második negyedben még nagyobb erőbedobásra késztette Ivkovics válogatottja a szerbeket. Keller javult fel centerjátékban, egymás után szerzett két kosarat, sikerült többször is megbontani és kipasszolni a szerb védelmet. A támadásban Kuzmics tűnt foghatatlannak, sorra szerezte pontjait. Hanga alárendelte magát a többieknek, pontot nem dobott, de sok asszisztot adott és védekezésben is többször megvillant, jól blokkolt és több labdát is szerzett. A negyed közepén Vojvodától és Ferencztől is érkezett tripla, így négy pontra feljött a magyar csapat. A szerb kapitány időt is kért, így a félidő vége előtt  belehúzott az ellenfél, és hét ponttal vezetett (41-48).

A harmadik negyedben a szerbek megint elég könnyen elhúztak, a dobógép Bogdanovics nyitott egy triplával, majd két újabb hárompontos érkezett tőlük. Keményebb védekezésre is váltott az ellenfél, a magyarok távoli dobások pedig pontatlanok lettek. Gyorsan 15 pont lett a két csapat között a különbség. A szerb centerek, Marjanovics és Kuzmics foghatatlanok voltak, a remek dobóformát mutató Ferencz és Perl tartotta még meccsben a válogatottat, de már minden eldőlni látszott, 16 pont különbséggel vezetett Szerbia (53-69).

A negyedik negyedben azért sikerült meglepni az ellenfelet, Ferencz kettő, Vojvoda egy triplát dobott, már csak hét pont volt a magyar csapat hátránya. A szerbek ezután megint rákapcsoltak, Marjanovics termelte a pontokat, 15 pont lett újra a különbség. A végére aztán gála jellegűvé vált a meccs. Hanga és Vojvoda már többnyire a padon ült, Ivkovics pedig beküldte a keveset játszatott kosarasait. Ruják élt is a lehetőséggel, két triplával villant meg, a meccset pedig Perl zárta le egy büntetővel. 

"Tudtuk, hogy otthon mindenki minket néz, emellett azok, akikről többen megkérdezték, hogy miért vannak itt, most bebizonyították, hogy tudnak segíteni" - mondta a szakvezető az MTI-nek, majd kitért a mérkőzés legjobbjára is: "Ha Perl Zoli nulla pontot dob, az én játékosom, ha húszat, akkor is az enyém. Itt a válogatottban többet játszott, mint a klubmeccseken, ezzel együtt őt sem szeretném kiemelni, mert ez mindenekelőtt igazi csapatmunka volt."

Keller Ákos az esélyek megoszlásával magyarázta a nyolcaddöntő hangulatát:

"Nekik volt veszítenivalójuk, nekünk nem. Nyugodtan, felszabadultan játszhattunk, ennek köszönhető, hogy ilyen jó meccs lett, no meg persze annak, hogy Zozó (Perl) bedobott mindent, ahogy a spanyolok ellen is. Látszott, hogy Ádira (Hanga) és Vojára (Vojvoda) nagyon készültek, náluk nem is igen volt a labda, nekünk kellett többnyire három-háromban lejátszani a meccset" - jelentette ki az Alba centere, hozzátéve, remélhetőleg a következő Eb-re is kijut a csapat, és a világbajnoki selejtezőben is mindent meg fognak tenni társaival a sikerért.

A 208 centis kosaras a 14 centivel magasabb Marjanovicról kifejtette, az Adria Ligában is csak egyszer tudta kevés ponton tartani a szerb óriást:

"A többi mérkőzésen mindig agyonvert minket, örülök, hogy most nem jutott igazán messzire. Amikor többször is négy pontra feljöttünk, természetesen megfordult a fejünkben, hogy van keresnivalónk, jó lett volna nyerni, de a realitás az, hogy ők jobbak. Most a héten pihenni szeretnék, aztán lassan elkezdődik a bajnokság" - tette hozzá.

Ferencz Csaba még a meccs hatása alatt úgy vélekedett, nehéz lesz elszakadni a többiektől, mert nagyon a szívéhez nőtt a válogatott.

A csapatkapitány Hanga Ádám kissé csalódottan kezdte értékelését:

"Sajnálom, hogy kihagytuk a dobásokat, nekem is voltak kihagyott ziccereim, nem tudom, miért. Ezzel együtt örülnünk kell, hogy van egy Perl Zolink, aki fantasztikus volt ma, illetve hogy jó meccset játszottunk a szerbekkel. Büszke vagyok a srácokra, olyat hajtottunk végre, amit már nagyon régen senki" - mondta a Barcelona légiósa, majd kitért arra, reméli, hogy ez nemcsak egy fellángolás volt, hanem a magyar kosárlabda abba az irányba megy tovább, amerre mennie kell.

Ami saját közeljövőjét illeti, Hanga elmondta, hamarabb hazarepül a többieknél, mert a hét közben már indul tovább Spanyolországba.

A találkozó legjobbja, a 22 pontos Perl Zoltán közölte, eleve úgy lépett pályára, hogy mindent ki fog adni magából.

"Bíztam benne, hogy meglehet a mérkőzés, és sokszor voltunk 7-8 ponton, kiváló csapatteljesítményt mutattunk be, nem voltunk rosszabbak a szerbeknél. Lehetett érezni, hogy Vojára és Ádámra készült az ellenfél, róluk nem is igen segítettek le, így nekünk több hely nyílt. Feldobott, hogy a negyeddöntőért játszhatunk, az elején pár betörésnél jó ritmust fogtam, a társaim is megtaláltak, örülök, hogy ilyen jól ment a játék. Ennél már csak annak örülök jobban, hogy csapatként tudtunk helytállni." - fogalmazott.

A nyáron két év olaszországi légióskodás után Szombathelyre visszaigazolt kosaras kijelentette, csodálatos másfél héten van túl, s reméli, hogy nem kell sokat várnia a következő Eb-jére.

A magyar válogatott tíz nap alatt hat mérkőzést vívott a kontinenstornán, ezekből kettőt megnyert, négyet pedig elvesztett. A vasárnapi nyolcaddöntőben 86-78-ra kapott ki Szerbiától.

Szerbia-Magyarország 86-78 (24-16, 24-25, 20-12, 17-25)

pontszerzők: Bogdanovics 17, Kuzmics 17, Mícsvan 14, Marjanovics 14, Lucsics 11, Jovics 9, Miloszavljevics 4, illetve Perl 22, Ferencz 15, Vojvoda 11, Keller 8, Ruják 6, Karahodzsics 6, Eilingsfeld 4, Allen 3, Wittmann 2, Hanga 1