Egy gyerek lett a kosárlabda-Eb hőse

2017.09.13. 13:31

A kosárlabda-Európa-bajnokságon Szlovénia továbbra is megállíthatatlan. A negyeddöntőben Lettországot ejtette ki, hiába játszott szenzációsan az NBA-t is felforgató Kristaps Porzingis. A másik keddi negyeddöntőben a spanyolok elég simán mentek túl Németországon.

A lettek a félidőben még vezettek négy ponttal, de a harmadik negyedben nagyon beragadtak, az utolsóban 13 pont hátrányban is voltak. Nagyot hajráztak, a New York Knicks-ben játszó Porzingis széthajtotta magát, 34 pontjából 16-ot szerzett az utolsó negyedben, így egy pontra feljött Lettország az utolsó két percre. A végjátékot a szlovénok bírták jobban, 103-97-re győztek.

A meccs legjobbja a 18 éves Luca Doncic lett, 27 pontot és 9 lepattanót szerzett. A csapatkapitány, a 26 ponttal, 6 lepattanóval és 8 assziszttal záró Goran Dragic is áradozott a fiatal játékosról. „Még csak 18 éves, de nagy nyugalommal játszik. Az otthoniak nagyon boldogok lehetnek, hogy ő van nekünk. A szobatársa vagyok, ne vegyék rosszindulatnak, de ő még egy gyerek. Rajzfilmeket és a Jóbarátokat nézi, de hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy velünk van."

Doncic nagy ígéretnek számít, már most az egykori NBA-shez, a jugoszláv, majd horvát válogatott Drazen Petrovichoz hasonlítják, és jó esélye van arra is, hogy az elsők között draftolják az NBA-ben jövőre.

A spanyol-német meccs csak a félidőig volt szoros, a címvédő egy ponttal vezetett, de a harmadik negyedben beindult Marc Gasol, 18 pontot dobott, és máris 12 pontra nőtt a különbség. Ez a végéig meg is maradt (84-72). A németeknél is NBA-s vitte hátán a csapatot, Dennis Schröder - 27 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassza.

Az Eb-n szerdán rendezik a másik két negyedöntőt, a görög-orosz és az olasz-szerb meccset.