Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump megsértődött egy kosarasra, felrúg egy 54 éves hagyományt

2017.09.24. 11:11

Az amerikai kosárlabda-bajnokság győzteseit 1963 óta minden évben meghívja magához az Egyesült Államok elnöke; a tradíciót John F. Kennedy kezdte, amikor vendégül látta az az évi bajnokcsapatot, a Boston Celtics-t. Úgy tűnik, a hagyománynak Donald Trump első elnökként töltött éve vet véget, meg egy középiskolás fiúöltöző-színvonalú sértődés.

Legközelebb – februárban – a Golden State Warriors csapata volt hivatalos a Fehér Házba. Erről kérdezte a csapattagokat a USA Today. Az egyik legnagyobb sztár, Steph Curry azt mondta: személy szerint nem nagyon szeretne Trumppal találkozni, mert úgy gondolja, a távolmaradással ki lehetne fejezni, hogy nem tud azok mögé a dolgok mögé állni, amiket az elnök képvisel: „a dolgok mögé, amiket mondott és amiket nem mondott ki akkor, amikor kellett volna” – utalt a kosaras többek közt arra, ahogyan Trump a charlottesville-i, fehér felsőbbrendűséggel összefüggő gyilkos támadásra reagált, és arra is, hogy korábban azt mondta, az edzők jogosan neveznék szarházinak és rúgnák ki azokat a sportolókat, akik a rendőrök feketékkel szembeni elfogult és sok halálesethez vezető hozzáállása miatt nem hajlandóak felállni az amerikai himnusz eléneklésekor.

„De persze itt nem csak arról van szó, hogy én elmegyek-e a Fehér Házba” – fejezte ki Curry, hogy ez nem a csapata, csak az ő személyes véleménye. Volt csapattag, aki azt mondta, akárkiről is van szó, az elnökkel találkozni mindenképp jó dolog, és azt is kifejtették, a látogatásról komoly és őszinte diskurzust terveznek indítani, hiszen egy ilyen kérdés „tisztességes megbeszélést érdemel”.

Trump viszont ehhez képest pont úgy reagált, mint egy kisgyerek, és sértetten visszavonta a meghívást. „Egy Fehér Ház-i látogatást komoly megtiszteltetésnek szokás tartania a bajnokcsapatnak. De Stephen Curry hezitál, úgyhogy a meghívás vissza van vonva!” – írta ki a Twitterre.

Az 54 éves hagyomány lefújása viszont már nagyobb hullámokat vert egy kosárcsapat véleményénél: két legendás kosaras is rögtön reagált a Twitteren. LeBron James seggnek nevezte Trumpot, és közölte: „A Fehér Ház meglátogatása addig volt nagy megtiszteltetés, amíg te fel nem tűntél ott.”

Kobe Bryant azt írta: „Egy olyan elnök, akinek már a neve is megosztottságot és haragot eredményez, akinek a szavai széthúzáshoz és gyűlölethez vezetnek, biztos, hogy nem tudja újra nagyszerűvé tenni Amerikát” – utalt az elnök választási jelmondatára a Lakers korábbi bajnoka.

A Golden State Warriors végül kiadott egy hivatalos közleményt is a látogatás kapcsán, amelyben azt írták: amikor februárban Washingtonba utaznak, az elnöki látogatásra szánt időt arra fogják szánni, hogy „az egyenlőséget, a sokszínűséget és a befogadást” ünnepeljék: „azokat az értékeket, amelyek fontosak a csapatunk számára”. A látogatás visszavonásáról azt írták: elfogadják, bár úgy érzik, „Semmi sem lehet amerikaibb annál, mint hogy az állampolgároknak joguk van szabadon kifejezni a véleményüket az őket érintő kérdésekről. Csalódottak vagyunk, hogy nem volt lehetőségünk véleménycserére és nyílt dialógusra ebben a közösségünket érintő ügyben, pedig fontos lett volna beszélni róla.”