Bizarr, ahogy a legnagyobb NBA-tehetség dob

2017.10.19. 11:56

Markelle Fultz volt a 2017-es NBA-draft legelső választása, vagyis a Philadelphia 76ers benne látta a legtöbb tehetséget. Csakhogy az előszezon – és már az alapszakasz – egyik fő témája az lett, ahogy Fultz dob a vonalról.

A büntető az egyik legkönnyebb dobás, van idő előtte, nem áll védő az ember arcában, ráadásul mindig ugyanonnan, ugyanúgy kell eldobni, tehát még az extrabénák is elég hatékonnyá tudnak válni rettentő sok gyakorlással. Éppen ezért furcsa, hogy Fultz, aki egyébként tényleg óriási tehetség, miért néz ki úgy büntetődobás közben, mint akit kínoznak.

Elég megnézni élete első két profi büntetőjét (hajnalban, a Washington Wizards ellen dobta őket), és látszik, hogy valami nincs rendben. Annyira természetellenesen dob, mintha könyvből tanult volna meg kosarazni. Legalábbis a dobás indítása, a vége ugyanis, ahogy elengedi a labdát, rendben van.

Fultz egy kényelmetlen vállsérüléssel magyarázta a dolgot, ezért is alakított a dobásán a nyáron, de ez, amit a Washington ellen mutatott, megint új ahhoz képest, amit az előszezonban láttunk tőle.

Az előszezonban egyébként öt büntetőjéből csak kettő ment be, a Wizard ellen kettőből semmi, vagyis irányító létére 28,5 százalékos a büntetőmutatója az NBA-ben, ami gyalázatos.

A dolog valószínűleg mentális eredetű, hiába alakítgatja a dobást, nem lesz jobb, amíg fejben nem rendezik a dolgot.