Natália
1 °C
7 °C

Twitterrel lőtte tökön magát, kivághatják az NBA-ből

clke
2018.06.02. 19:25
Nincs jelenleg nagyobb hülye az amerikai sportvilágban, mint a Philadelphia 76ers általános igazgatója. Bryan Colangelo ugyanis a gyanú szerint kamunéven regisztrált Twitter-fiókokról kritizálta saját játékosait, edzőit, elődjét, magát pedig az egekig magasztalta (az is lehet egyébként, hogy felesége tette ezt, de a férjétől kapott bizalmas információkat felhasználva). Nyilván azt hitte, hogy a dologgal nem bukhat le, az egofényezés vége viszont az lett, hogy az NBA jelenlegi legjobb állását bukhatja el.

A The Ringernél május végén kirobbant ügy 2018 februárjáig nyúlik vissza, amikor a lap kapott egy névtelen infót arról, hogy a 76ers általános igazgatója (GM), Bryan Colangelo öt, kamunévre létrehozott Twitter-fiókról partizánkodik, ami a következőkben merült ki:

  • rendszeresen kritizált NBA-játékosokat, köztük saját emberét, Joel Embiidet, Markelle Fultzot, illetve a 76ers korábbi játékosait, Jahlil Okafort és Nerlens Noelt,
  • nyilvánosan ment szembe saját edzői stábjának döntéseivel, illetve a 76ers korábbi vezetőségének lépéseivel, de Sam Hinkie munkája mellett a Toronto Raptors elnökét, Masai Ujirit is kipécézte magának (2006-13 között Colangelo a Raptors GM-je volt),
  • lényegében a vaknak is világossá tette a 2017-es NBA-draft előtt, hogy a 76ers rámegy a legelső választásra, mert annyira szeretnék megszerezni Markelle Fultzot,
  • belsős, főleg orvosi leletek információit lengette meg a philaldephiai és országos szakírók előtt,
  • és nyilvánosan fényezte saját magát, nem csak szakmai, hanem öltözködési kérdésekben is.

Nem mintha a nagy fényezésre egyébként szüksége lenne, kétszer választották korábban az év csapatvezetőjének az NBA-ben.

A Ringerhez eljuttatott öt felhasználónévből egy csak követett másokat, de sosem posztolt semmit, egy 2016 áprilisa és 2017 májusa között twittelt aktívan, kettő főleg 2018-ban volt aktív, az ötödik pedig még a Ringer-cikk megjelenése előtti napokban is napjában többször osztotta az észt Twitteren.

Egészen addig, amíg a lap rá nem kérdezett a 76ersnél két felhasználóra, illetve arra, hogy van-e közük a GM Colangelóhoz. Másnapra mindkét megnevezett Twitter-fiókot nyilvánosról privátra állították, a másik háromnál pedig finomhangolást végeztek, kikövettek jó pár olyan felhasználót, amik direkt kapcsolatot teremtettek volna Colangelóval – így például a fia kosárlabda-csapatához kötődő felhasználókat –, újabb üzenet egyiken sem született, majd a csapat válaszában azt közölte a Ringernek, hogy Colangelo az egyik fiókról – amelyik sosem osztott meg semmit, tehát a teljesen ártalmatlanról – elismerte, hogy az övé volt. A csapat azt is közölte, hogy a felmerült kérdéseket egyedül Colangelóval tisztázták a csapaton belül.

A Ringer újabb megkeresésére Colangelo a 76ersen keresztül tagadta, hogy ismerné a másik négy megjelölt fiókot, a @Phila1234567 felhasználóról pedig azt mondta, hogy az iparág megfigyelésére használta, a vádakat, miszerint a másik négyhez köze lenne, pedig visszautasította.

Tehát a 76ers az ötből egyik Twitter-fiókról elismerte, hogy az Colangelóé volt, a három kompromittáló fiók pedig, amit meg sem említett, teljesen elnémult.

Mindez persze nem megdönthetetlen bizonyíték, de a The Athletic és a Philly Voice írói is arra jutottak, hogy a négy, posztolásban is aktív fiók olyan véleményeket és információkat közöltek, amik sosem jutottak napvilágra – mert a 76ers-szakírók is csak bizalmasan jutottak hozzá –, de megegyeztek a vezetőség, egészen pontosan a Colangelo-közeli szint álláspontjával.

A totális hülyeség csúcsa

Az úgynevezett burner-accountok, vagyis kvázi eldobható fiókok nem ritkák a sportolók esetében, a szupersztár Kevin Durant is bukott már le, hogy álnéven védi érdekeit, de a Warriors-edző Steve Kerr is futott bele hasonlóba, amit Colangelo művelt, az viszont túlmegy az ésszerűség határain.

A 76ers ugyanis 2013-17 között az NBA vicc-csapata volt, részben szándékosan, hiszen direkt nem szereztek jó játékosokat, hogy minél jobb helyről drafolhassanak, fiatal tehetségeket begyűjtve. A rendszert az azóta elküldött GM, Sam Hinkie találta ki és lényegében vitte véghez, Colangelo csak 2017-ben érkezett, már a tutiba. Innen jutott el a 76ers idén a rájátszás második körébe, és a leendő szupersztár Joel Embiid és Ben Simmons jelenlétével több, mint rendben van a csapat jövője.

Ehhez képest Colangelo többek között végig azzal védte magát a kamufiókokon keresztül, hogy

  • majdnem minden az ő érdeme volt a 76ersnél, Hinkie semmit sem csinált,
  • a Raptorsnál is minden az ő érdeme a csapat feljavításában, az elnök és a felső vezetés nem sokat tett ehhez hozzá,
  • saját jó játékosait kritizálta,
  • és direkt arra noszogatta a philadelphiai sportmédia képviselőit, hogy kérdezgessék az akkor még 76ers-játékos Okafort egy elbukott orvosi vizsgálathoz, ami közrejátszott az akkor még csak készülőben levő elcserélésében.

Lehet, hogy a feleség is benne volt

A botrány kirobbanása után a 76ers belső vizsgálatot indított egy külsős ügyvédi- és nyomozóiroda bevonásával, amiben már a lezárás előtt (ez péntekig nem is történt meg) arra jutottak, hogy az ügyben érintett lehet Colangelo felesége, Barbara Bottini is. Ő nyilván bizalmasan kapott információkat használt fel ebben az esetben, emiatt a Philadelphia vezetősége nem is akarja kettébontani a dolgot, a házaspár bármelyik fele is a főszereplő.

Az ESPN értesülései szerint páran még reménykednek a GM maradásában, de szinte biztos, hogy a kiszivárgott információk után Colangelo helyzete menthetetlen, mert mindenki bizalmát elvesztette a csapaton belül, okkal. Főleg akkor, amikor kulcsfontosságú nyár előtt áll a csapat, és akár Paul Goerge-ot, vagy extrém esetben akár LeBron Jamest is megszerezhetnék a 76ers két fiatal sztárja, Embiid és Simmons mellé.

A kettősből Embiid egyelőre viszont kitart Colangelo mellett, több megkeresésre is jelezte, hogy beszélt a helyzetről a GM-mel, aki mindent tagadott neki, és amíg nem bizonyítják ennek az ellenkezőjét, ő hisz a csapatvezetőnek.

Az biztos, valaki a 76ers legbelső köreiből áll a dolog mögött, az egyik Twitter-fiók ugyanis arról is írt, hogy létezik videó arról, ahogy Fultz a személyi edzője utasításra egy hanyatt döntött székben ülve gyakorolja a dobást, erről pedig csak a legfelső vezetés pár tagja tudhatott. Közülük pedig kinek állt volna érdekében Colangelo inggallér-stílusát védelmébe venni csak úgy?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?