Judit
2 °C
7 °C

Zaklatási botrányba keveredett a Dallas Mavericks

2018.09.20. 16:21

Mark Cuban, a texasi Dallas Mavericks kosárcsapatának tulajdonosa beleegyezett abba,hogy 10 millió dollárt adjon a nők jogaiért, valamint a családon belüli erőszak ellen küzdő csoportoknak, miután egy vizsgálat súlyos zaklatási ügyeket tárt fel a csapatnál – írja a BBC.

A vizsgálatra azután került sor, hogy a Sports Illustrated még februárban arról írt, hogy a Mavsnél mindent áthat a nőgyűlölet és a szexuális zaklatás, az eredményeket pedig végül szerdán hozták nyilvánosságra egy elég hosszú, 46 oldalas jelentésben [.pdf].

Ebből kiderült egyebek mellett az, hogy

  • a Mavericks korábbi elnöke, Terdema Ussery tizenöt nőt zaklatott a csapatnál, ráadásul nemcsak megjegyzéseket tett, hanem fogdosta és csókolgatta is őket;
  • a csapat egy korábbi jegyeladója, Chris Hyde szintén beszólogatott a nőknek, kéretlenül nyomult rájuk, emellett pedig folyamatosan fenyegető kirohanásokat intézett a kollégáihoz, és pornót nézett a munkahelyén;
  • Earl Sneed, volt tudósítót pedig kétszer is családon belüli erőszakon kapták, először a volt menyasszonyát, aztán pedig a szintén a csapatnál dolgozó barátnőjét verte meg, a vezetőség azonban annak ellenére sem tett semmit, hogy mindkét esetben tudtak a dologról.

Ussery természetesen tagadta a vádakat, sőt a Mavset tette felelőssé azért, amiért figyelmen kívül hagyták az általa felvetett problémákat, Hyde és Sneed pedig az állítások részleteit kérdőjelezték meg. Mindenesetre a vizsgálattal valószínűleg nehéz lesz vitatkozniuk, ahhoz ugyanis 215 korábbi és jelenlegi alkalmazottat kérdeztek meg, és több mint másfélmillió dokumentumot, köztük e-maileket pörgettek át.

Adam Silver, az NBA vezére az üggyel kapcsolatban elmondta, Cubant nem lehet közvetlenül felelősségre vonni a történtekért, ugyanakkor végső soron mégis az ő hanyagsága miatt alakult ki a Mavsnél ez a munkahelyi kultúra. Silver kiemelte, hogy a történteket már nem tudják semmissé tenni, de a felajánlott 10 millió dollár, illetve a munkahelyi reformok egy lépést jelentenek a jó irányba, hiszen nemcsak a korábbi ballépéseket orvosolhatják, hanem arra is rávilágítanak, hogy sok cég még ma is képtelen biztonságos és elfogadó körülményeket teremteni a nők számára.

Cuban egyébként bocsánatot is kért az ügyben, mint mondta, sajnálja, hogy nem látta, nem ismerte fel a jeleket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?