Donát
-2 °C
12 °C

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Törökország egy NBA-játékosra

2019.01.16. 20:24

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Enes Kanterre a török kormány, írja a BBC. A vád szerint Kanter kapcsolatban áll azokkal a fegyveres csoportokkal, akik megkísérelték 2016-ban megpuccsolni Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Kanter és Erdogan ellentét nem most kezdődött, azonban eddig csak országos elfogatóparancsot adtak ki a kosaras ellen, aki rendeszeresen diktátorként hivatkozik az autoriter török vezetőre. A New York Knicks évek óta az NBA-ben játszó kosarasa egyébként tagadta, hogy köze lenne a fegyveres csapatokhoz, de korábban többször is elmondta, hogy annak a Fethullah Gülennek a pártján áll, aki gyakorlatilag a török Soros György az ottani kormány szemében, és a helyi propaganda szerint a régóta külföldön élő vallási vezető próbálja megdönteni Erdogant.

Kanter hangos kritikusa Erdogannak, és az évek során a török kormány célpontjává vált. Olyannyira, hogy 2017-ben visszavonták az útlevelét, és nemrég nem volt hajlandó elutazni a csapatával Londonba attól tartva, hogy a török titkosszolgálat az életére tör. Kanter egy Facebook-posztban arról is ír, hogy a török kormánynak egy darab bizonyítéka nincs az ellene felhozott vádakra.

A posztban azt írja, hogy még csak egy parkolási büntetése sincs, egész életében törvénytisztelő állampolgár volt.

Tavaly nyáron egyébként a török kormány már elrendelte az édesapja letartóztatását. Mehmet Kanter egyetemi professzor ellen is azt hozták fel, hogy kapcsolatba lépett az Erdogant megtámadó csoport egyes tagjaival.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!