240 millió dollárra mondott nemet az NBA-sztár, robbanhat a piac

GettyImages-1092026376
2019.01.28. 16:38

Hétfőn ügynökén keresztül hivatalosan is közölte Anthony Davis, a New Orleans Pelicans erőcsatára (és centere), hogy nem kíván hosszabbítani jelenlegi csapatával, sőt, arra kéri őket, lehetőleg mielőbb cseréljék el egy olyan klubhoz, ahol esélye lesz bajnoki címért küzdeni.

Davis ezzel lényegében az NBA történetének legnagyobb szerződésére mondott nemet, nyáron ugyanis 240 millió dollárért hosszabbíthatott volna 5 évre.

Azzal viszont, hogy nem akar hosszabbítani, csak 2020-ban dönthet saját sorsáról, akkor jár le ugyanis a szerződése, és igazolhat bárhová.

A 25 éves Davis ügynökétől, Rich Paultól (aki egyébként LeBron James ügynöke is) az ESPN szakírója, Adrian Wojnarowski értesült elsőként. A friss információ mellé azt írta, hogy Davis szeretett volna nyílt lenni a Pelicansszel, ezért szólt előre, hogy a döntés ismeretében tudjanak tervezni, és ne rá építsék mondjuk a jövőt.

A bejelentés után persze egyből megindult a találgatás, hogy Davis hol köthet ki. Az egyik legnagyobb esélyes a Boston Celtics, ami még mindig a legtöbb mozgatható forrással rendelkezik az NBA-csapatok közül, a helyzetet viszont nehezíti, hogy Kyrie Irving szerződése miatt csak július 1-e után kerülhetne Bostonba Davis – ő és Irving is egy különleges szerződéstípus alatt játszik, ami az újoncszerződés után lehetővé teszi bizonyos feltételek teljesítése mellett, hogy a fizetésekre fordítható keret 30 százalékát keressék 25 helyett, ilyen szerződésből viszont csak egy lehet egyszerre egy csapatnál.

Ez utat nyithat a többi kérőnek, így például a Los Angeles Lakersnek, ahol LeBron James mellett játszhatna Davis, de lényegében nincs olyan csapat, ahova ne férne be Davis.