A kosárszövetség az Euroligával harcol, a játékosok meg szívnak

2019.01.30. 19:48 Módosítva: 2019.01.30. 19:50

Akik követték a magyar férfi kosárválogatott selejtezős meccseit, azoknak bizonyára feltűnt, hogy a csapat messze legkiemelkedőbb játékosa, Hanga Ádám azt követően sem volt ott a csapat meccsein, hogy felépült térdsérüléséből.

Most kiderült, a dolog hátterében elsősorban a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) és az Euroliga közötti harc áll, az összecsúszó versenynaptárak miatt ugyanis a játékosoknak gyakorlatilag esélye sincs ott lenni a válogatott meccseken – derült ki a DIGI interjújából.

Ez nem rajtam múlik, ez nem csak az én helyzetem, és az összes többi válogatott játékos számára kényes téma. Nem egy szerencsés helyzet, amelyben most mi, játékosok vagyunk, a FIBA és az Euroliga közötti harc a játékoson csapódik le.

– nyilatkozta a magyar kosaras az adó Eurostep című magazinjában.

Az Euroliga és a FIBA jó ideje képtelen összeegyeztetni az éves kosárlabda-naptárt, így a sportolóknak kell eldönteniük, hogy a klubjukban vagy a válogatottban szerepelnek. Hanga elmondta, sok néző gondolja úgy, hogy a játékosok így is elmehetnének, hiszen nem olyan nagy baj, ha a klubjuk megharagszik rájuk.

Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a fizetését nyilván így is, úgy is megkapná a Barcelonától, de ő például hosszú távra tervez a csapatnál, így a téma láthatóan bonyolultabb annál, amilyennek elsőre tűnik. A kosaras szerint ez egy nagyon kényes téma, nekik pedig felesleges stressz, ami elkerülhető lenne, ha a FIBA és az Euroliga végre elkezdenének kommunikálni egymással, és találnának valami megoldást ahelyett, hogy a játékosokra hagyják a döntést.

Hanga azt is kiemelte, hogy nemcsak a játékosok, hanem a nézők is szívnak a két szervezet harca miatt, az egésznek ugyanis az lesz a vége, hogy

a FIBA-nál nem is a legjobb válogatott játékosok játszanak majd, pedig az lenne a cél, hogy eladják a legeslegjobb kosárlabdát Európában.

A kosaras szerint nagyon érdekes ez a téma, és nagyon reméli, hogy még fog tudni játszani a válogatottban, de egyelőre úgy néz ki, hogy ez nem lesz egyszerű, főleg a szezon közbeni mérkőzéseken.

A magyar férfi kosárlabda-válogatottnak selejtezőcsoportja harmadik helyén kellene végeznie ahhoz, hogy kijusson a Kínában rendezendő világbajnokságra. Erre a hollandok elleni győzelem után még van is esély, de ehhez három hét múlva az olaszok és a horvátok elleni mérkőzésen is jó eredményt kellene elérnie a csapatnak.

A FIBA által átalakított kvalifikációs rendszer egyébként nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is okozott problémákat, aminek az lett a vége, hogy az amerikaiak egy G-ligás játékosokból álló csapatot küldtek a selejtezőkre Jeff van Gundy vezetésével. A Team USA kijutása persze így sincs veszélyben, csak egyszer kaptak ki – még az első körben, Mexikótól –, magára a tornára pedig már az NBA krémjével, és Gregg Popovich-csal mennek majd a történelmi triplázásért.