Az amerikai kosárválogatott 1 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Jao Mingre

2019.02.19. 10:34

Egy eddig nem ismert részletet árult el a korábbi NBA-játékos, jelenlegi NBA-szakértő Kevin Garnett a Yahoo Sportsnak adott interjújában:

a 2000-es sydney-i olimpián 1 millió dolláros vérdíjat tűztek ki Jao Mingre,

ennyi dobtak volna össze a válogatotton belül annak, aki sikeresen zsákol a kínaiak 229 centis centere ellen.

Ming akkor még nem volt NBA-játékos, 1997-2002 között a Shanghai Sharks játékosa volt, csak 2002-ben került a Houston Rocketshoz, ahol aztán 2011-ig játszott, és 8 All-Star-szereplést hozott össze. Ám az NBA-tapasztalat nélkül is tudni lehetett, hogy ő a kínaiak csodafegyvere, leginkább a magassága miatt. Sydneyben egyébként két másik óriással játszottak a kínai csapatban – a 213 centis Vang Csecsével (Wang Zhizhi) és a 211 centis Mengko Bateerrel (Mengke Bateer) ők alkották a kínai nagy falat.

A 19 évvel későbbi nyilatkozat viszont eléggé sántít, Garnett ugyanis azt mondta, hogy amikor látta Vince Carter hatalmas zsákolását a 218 centis Frédéric Weis ellen, hirtelen azt hitte, hogy ezzel el is ment az 1 millió dollár, úgyhogy meg is lökte a nagy zsákolás után Cartert. Aztán leesett neki, hogy hát nem, mert ezt nem Ming ellen csinálták meg, hiszen nem Kína ellen játszottak.

A sztori már csak azért sem áll össze, mert az amerikai válogatott pont Kína ellen kezdte az olimpiai tornát, 119-72-re nyertek, míg Franciaország ellen a csoport zárómeccsén, saját ötödik mérkőzésükön találkoztak.

Az viszont legalább kiderült, hogy ilyen játékokkal szórakoztatják, vagy legalábbis szórakoztatták magukat az amerikai kosarasok az olimpián. Garnett elmondása szerint egyébként az egész Kína elleni meccsen azon pörögtek, hogy valakinek meglegyen a zsákolás Ming ellen, de a kínai óriás minden kísérletüket blokkolta, vagy simán csak nem jött össze a zsák. Ming egyébként 5 ponttal, 3 lepattanóval és hivatalosan blokk nélkül zárt, de legalább nem engedett zsákolást az amerikaiaknak.