Nowitzki 21 év után, Jordan-csúccsal köszönt el a dallasi közönségtől

2019.04.10. 09:37

Utolsó hazai mérkőzését játszotta Dirk Nowitzki a Dallas Mavericksben, a sztár az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) mostani szezonja után visszavonul.

"Ez volt az utolsó hazai meccsem. De itt maradok, mert ez az új hazám, a feleségemé és a gyerekeimé is. Texasi lettem, és köszönök mindent nektek"

- mondta a 40 éves játékos, miközben a nézők ünnepelték. Elérzékenyült, megköszönte a mintegy 200 csapattársának is, akivel bő 20 év alatt együtt játszhatott Dallasban.

Oda is tette magát az utolsó napján: 30 ponttal, 8 lepattanóval és 3 gólpasszal zárta a meccset, így

Michael Jordant megelőzve a legidősebb játékos lett az NBA-ben, aki 30 pontot szerzett egy meccsen.

A 213 centis Nowitzki - aki 1998-ban mutatkozott be a ligában, melyben csak a dallasiaknál szerepelt - az idény elején sérüléssel küszködött, december közepén tért vissza a pályára. Elismertségét jelzi, hogy kosarai után még az ellenfél szurkolói is megtapsolták.

A búcsúnak Mark Cuban klubtulajdonos megadta a módját, ugyanis Jordanen kívül valamennyi régi sztárt meghívta a meccsre, akire Nowitzki fiatalon felnézett:

a pályán köszöntötte a lelépő németet Larry Bird, Scottie Pipen, Charles Barkley, Detlef Schrempf és Shawn Kemp is.

Cuban beszédében nem győzte méltatni Nowitzkit, akit biztosított arról, hogy örökre állása lesz a csapatnál.

Nem tudom szavakkal leírni, hogy mit jelentesz ennek a klubnak, de rengeteg dolgot megígérhetek neked. Ígérem, hogy mindig lesz itt munkád, bármit is akarsz csinálni. Ígérem, hogy visszavonultatjuk a mezszámodat, ami persze nem nagy vállalás. Viszont azt is megígérem, hogy minden idők legnagyobb szobrát csináltatjuk meg, és az aréna elé állítjuk majd fel

- mondta Cuban.

A Dallas lemaradt a rájátszásról, így Nowitzki csütörtökön a San Antonio Spurs otthonában szerepel utoljára az NBA-ben.

Minden idők legjobb német kosarasa nyolc éve bajnok lett a Dallasszal - ez a Mavericks egyetlen NBA-győzelme -, 2007-ben a liga legértékesebb játékosának választották első európaiként. Nowitzki az NBA hatodik legjobb pontdobója, tizennégyszeres All Star-válogatott, 21 évet játszott a Dallasban.  

A német válogatottal 2002-ben világbajnoki bronzérmet, a 2005-ös Eb-n ezüstöt szerzett. (MTI/Index)