Mintha Michael Jordan két napja közül kéne kiválasztani a jobbat

063 1138516832
2019.06.23. 11:33
A 2018-19-es NBA-szezon végén osztott MVP-cím két ember között fog eldőlni. Bár hivatalosan Paul George neve is ott van a végső jelöltek között Giannis Antetokounmpo és James Harden mellett, mindennél biztosabb, hogy utóbbi kettő közül kerül ki a szezon legjobbja. Kettejük között dönteni viszont szinte lehetetlen, pedig a győztes kiléte elég sok mindent elárul majd a kosárlabda mai helyzetéről.

Mind a Houston Rocketsnél játszó James Harden, mind a Milwaukee Bucks szupersztárja, Giannis Antetokounmpo történelmi alapszakaszon van túl, és bármelyikük is nyeri az MVP-t, megérdemelten kapja majd meg a díjat. Különbséget tenni közöttük kvázi lehetetlen, és minden azon múlik majd, hogy a MVP-címre (és a többi díjra) szavazó újságírók szerint mi a mai kosárlabda legnagyobb értéke.

(A szakma az alapszakasz után már szavazott, csak az eredményt titkolják, így mi is csak az alapszakaszi teljesítményükre koncentrálunk.)

Az újhullámos statisztikai mutatók alapján tényleg nehéz a két sztárt elkülöníteni.

  • A játékos: 30,9-os PER, 14,4-es Win Share (WS), 0,292 WS/48 perc, 7,6-os VORP
  • B játékos: 30,6-os PER, 15,2-es WS, 0,254 WS/48 perc, 9,9-es VORP.

A PER egy játékos hatékonyságát, hasznosságát méri a legtöbb statisztikai mutatót összegyúrva, a WS azt mutatja, hogy csapata eredményességéből mennyi győzelem köthető az ő nevéhez, illetve ugyanez 48 percenként, tehát meccsenkénti átlagban mennyire jön ki, a VORP pedig azt mutatja meg, hogy 100 labdabirtoklásonként egy, az adott poszton játszó átlagos játékoshoz képest mennyivel több pontot szerez az illető.

Persze, ha a tradicionális statisztikai mutatókat adjuk meg, már nem nehéz kitalálni, hogy

  • a meccsenkénti átlagban 27,7 pontot, 12,5 lepattanót és  5,9 asszisztot összehozó Giannis Antetokounmpo az A jelű játékos, és
  • a szintén meccsenkénti átlagot nézve 36,1 pontot, 6,6 lepattanót és 7,5 asszisztot hozó James Harden a B kódú jelöltünk.

(A Basketball Reference statisztikái alapján.)

Brutális vs. brutális

A Görög Szörny Antetokounmpo mindkét gyűrű alatt domináns volt a szezonban, játékának köszönhetően a Milwaukee Bucks a legjobb mérleggel zárta az alapszakaszt, 60 meccsükből pedig 45-öt legalább 10 ponttal nyertek meg. A legjobb mérleg mellett a legjobb védelemmel, a negyedik legjobb támadósorral és a legjobb pontkülönbséggel zárták az alapszakaszt, mindben óriási szerepe volt a görög sztárnak.

A másik oldalon Harden a szezon legmegállíthatatlanabb játékosa volt, nélküle az 53 győzelem közelében sem járt volna a Houston Rockets, 36,1 pontos átlagjánál pedig csak Michael Jordan és Wilt Chamberlain tudott jobb szezont valaha. 

Könnyű persze gyorsan rávágni, hogy Harden mennyivel jobban támadott, és Antetokounmpo mennyivel jobban védekezett, de ha hozzávesszük, hogy a kiütéses Bucks-győzelmek miatt a Görög Szörny játékidejét jelentősen vissza tudták vágni, és emiatt majdnem 11 meccsel kevesebbet játszott, mint Harden, máris torzul a kép, és 36 percenkénti teljesítményre átlagolva máris azt látjuk, hogy Giannis 30,4, Harden pedig 35,4 pontot hoz, tehát csökken a különbség.

Harden egy jó Rocketset tett veszélyessé, Antetokounmpo egy vállalható csapatból csinált remeket, ráadásul úgy, hogy mindig a fejlődő szakaszban van, és egyelőre évről évre jobb lesz.

Nem attól jobb, hogy jobban látszik

Harden játéka a több pont miatt sokkal szembetűnőbb, de ettől nem feltétlenül ő lesz az MVP. Már csak azért sem, mert a több pontja sokkal több kísérletből jön össze – a 36 perces átlaghoz visszakanyarodva azt látjuk, hogy Hardennek kerek öttel több mezőnykísérlete van, mint Antetokounmpónak, a dobószázaléka viszont 13 százalékkal rosszabb, ezért is lehet, hogy az öttel több kísérlet ellenére csak 5 több pont a 36 perces átlaga.

Antetokounmpo az értéke jelentős részét védekezésben hozza, ami kevésbé látványos ugyan, ám nála egyetlen pályán töltött perc sincs, amikor ne 110%-on pörögne, bármelyik gyűrű környékén is van. Harden egy remek támadójátékos, akit inkább ki kell segíteni védekezésben, míg a görög MVP-jelölt egy potenciális év védőjátékosa, aki meccsenként 27,7 pontot dob a túloldalon. Nem véletlen, hogy a Milwaukee (100 támadásra mérve) 2,8 ponttal jobb Antetokounmpóval a pályán, mint vele a kispadon, miközben Harden ugyanebben a mutatóban csak 1,6 pontos különbséget mutat a Rocketsnál.

És ha már idekevertük az év védőjátékosa címet: ha megnyeri azt Antetokounmpo, amire nagy esélye van Paul George-dzsal és Rudy Gobert-rel szemben, és az MVP-címet is behúzza,

az NBA történetének második játékosa lehet, aki egy szezonon belül MVP és legjobb védő lesz Michael Jordan és Hakeem Olajuwon után.

Az sem véletlen, hogy Antetokounmpo a második játékos, aki 27 pont, 12 lepattanó és hajszál híján 6 lepattanós átlaggal zárt egy szezont a tripladuplák istene, Oscar Robertson után. Ha hozzávesszük az 1,3-as labdaszerzési és 1,5-ös blokkolási átlagát, majdnem olyan számokat kapunk, mint amikkel Kareem Abdul-Jabbar 1976-ban (27,7-16,9-5,0-1,5-4,1) és Shaquille O’Neal 2000-ben (29,7-13,6-3,8-0,5-3,0) MVP lett.

Hardenre sem szabad persze csak egyszerű dobógépként gondolni, 7,5 asszisztos (meccsenkénti) átlagával a hetedik helyen zárt a ligában, vagyis az előkészítésben is fontos szerepe volt, kerek 2 labdaszerzésével pedig a harmadik legjobb volt ebben a mutatóban, ez egyébként eddigi pályafutása legjobbja a labdaszerzéseket nézve.

Ahogy azt se feledjük, hogy Harden pontátlagban, labdaszerzésekben, lepattanókban is felülmúlta tavalyi szezonját, amikor MVP lett, tehát rátett még egy lapáttal.

Az igazi értékrend szerint Pascal Siakam a nyerő

Az ESPN/ABC statisztikai aloldala, a FiveThirtyEight szó szerint vette a legértékesebb játékos kifejezést, és egyedi modellel közelítette meg a kérdést: arra voltak kíváncsiak, hogy ki nyújtja a legjobb teljesítményt a rá költött dollárokhoz képest. Ehhez persze spéci megoldókulcsot használtak: a szezon 1 230 meccsét és a szezonra kiosztott 3,6 milliárd dollárt párosították egy arányszámban. Ez alapján kijött, hogy egy győzelem 2 949 908,82 dollárt ért.

Ezután fogták az ESPN úgynevezett Real-Plus Minus (RPM) mutatóját, azon belül is az RPM győzelmeket, ami 100 támadásra viszonyítva számolja ki egy játékos értékét az alapján, hogy amíg pályán volt, milyen pontkülönbséget hoztak, majd ez alapján számolják ki, hogy kinek mekkora szerepe volt a győzelmek megszerzésében – hasonlóan a fent már említett win share (WS) mutatóhoz.

Mivel nem minden NBA-játékos játszott eleget ahhoz, hogy számításba vehessék, így végül a kvalifáló 514 játékosra viszonyították a számokat, kicsit tehát mindenki a kapott RPM Wins mutatója fölött zárt. A kijött, módosított győzelmek számát megszorozták a 2,949 millió dollárral, ami kiadta egy játékos értékét, majd ebből levonták mindenki 2018-19-es fizetését, és akié a legmagasabb szám volt, az teljesítette túl leginkább azt az összeget, mint amit rá költöttek.

A győztes, vagyis a legértékesebb ez alapján a Toronto Raptorsban játszó Pascal Siakam lett, aki 1,54 milliós szerződése mellett volt a liga egyik legjobbja, a FiveThirtyEight számai szerint 35,82 millióval játszotta túl a fizetését.

Bármely más szezonban egyik vagy másik teljesítmény elég lenne az MVP-re, idén viszont nagyon összeakadtak. A Görög Szörny egy elit csapat legjobbja, kivételes statisztikai mutatókat hozott össze, ráadásul az előtörténete miatt még izgalmasabb, főleg, hogy nincs komoly hiányossága. Harden viszont annyi pontot dobott, ami már nem egészséges, arra viszont pont jó volt, hogy nyílt maradjon az MVP-verseny.

A szezon legjobbjait június 24-én hirdeti ki az NBA, a szavazatokat már leadták az alapszakasz után, de a döntő lezárásáig kell várni, hogy megtudjuk, ki lesz az MVP. Harden egy csoda, ha a támadójátékát nézzük, Antetokounmpo viszont egy rémálom. Érdekes lesz, és minden azon múlik, hogy a szavazók a támadómunkát, vagy a Michael Jordan és LeBron James mellett alig látott komplexitást preferálják-e.

Ne maradjon le semmiről!

Források: SB Nation | Sports Illustrated