Kosárelnök: A női válogatott túlteljesítette az elvárásokat

DEBRE20190706017
2019.07.07. 14:12 Módosítva: 2019.07.07. 14:30

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke szerint a magyar válogatott túlteljesítette a várakozásokat azzal, hogy a hetedik helyen végzett a szerb-lett rendezésű női Európa-bajnokságon – írja az MTI.

Erősebb csapatunk volt, mint gondoltuk, a tervezés ugyanis onnan indult, hogy ha a csoportból továbbjutunk, az már komoly eredmény. Az, hogy első helyen zártunk, már várakozáson felül volt, utána a csapaton látszott, hogy a nemzetközi rutint még meg kell szerezni.

– mondta a kosárelnök, hozzátéve, hogy a többi csapat egyértelműen a rutin miatt volt előrébb.

Szalay szerint a britek ellen már nagyon komoly volt a tét és a teher, ami lenyomta a csapatot, ezért most azon kell gondolkodni, hogy hogyan lehet levenni ezt a terhet a vállukról. A közvélemény egy része azt gondolta, hogy azzal, hogy van esély az olimpiai selejtezőre, akkor az már meg is van, de ez nagyon nagy falat lett volna – tette hozzá.

A britek ellen egyébként hihetetlen izgalmak között veszített a válogatott, a végén egy triplával még egyenlíthetett is volna a magyar csapat, de végül nem esett be a labda, így 62-59–re elvesztették a negyeddöntőt. Szalay azt mondta, ha itt ugyanolyan nyugodt a nemzeti együttes, mint előtte a csoportkörben, akkor négybe juthatott volna. 

A szövetség elnöke ehhez példaként Határ Bettit emelte ki, aki kiváló játékos, de az igazán éles helyzetekben még nem próbálta ki magát annyiszor, hogy bizonyos automatizmusok kialakuljanak nála. Szerinte ezt azzal lehetne orvosolni, ha a nemzetközi szinten lévő csapatok megfelelő időt adnának a magyar játékosoknak, nem véletlenül született meg májusban az a szabály, hogy az NB I alapszakasz-meccsein az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie.

Szalay végül elmondta, nagyon meg van elégedve a hetedik hellyel is, mert ez azt jelenti, hogy jó úton jár a magyar női kosárlabda. A fiatalok beépítése folyamatosan zajlik, az elnök szerint pedig

a jelenlegi U18-as és U20-as válogatott kosarasai – kiegészülve a náluk még fiatalabbakkal – jó menedzseléssel bő tíz évre meg tudják majd határozni a magyar kosárlabdát.

A női válogatott végül lemaradt az olimpiai selejtezőről, miután szombaton jó kezdés után kikapott a belgáktól az Eb alsóházi rájátszásában.  A magyar női kosárlabda-válogatott 1980-ban szerepelt legutóbb olimpián – akkor negyedik lett –, és bár 1984-ben óriási bravúrral ismét kijutott, a bojkott miatt nem indulhatott. A csapat 1988-ban részt vett a malajziai selejtezőn, de nem sikerült kvalifikálnia magát.

(Borítókép: Pusztai Petra, Lelik Rita és Kiss Virág a kispadon a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában (az 5-8. helyért) a Belgrád Arénában 2019. július 6-án. A magyar válogatott 72-56-ra kikapott. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)