Az amerikai kosárválogatottra a frászt hozták a törökök a vb-n

000 1JZ6BS
2019.09.03. 18:34

Törökország kosárlabda-válogatottja nagy meccsre kényszerítette a címvédő USA csapatát a világbajnokság csoportmeccsén. A törökök győzelme egy tizedmásodpercen múlt, de csak a hosszabbítás jött össze nekik. Végül az USA egy ponttal, 93-92-re győzött. 

A rendes játékidő drámája az utolsó 12 másodpercbe sűrűsödött, amikor még két ponttal, 81-79-re mentek a törökök. Az amerikaik vezettek támadást, Khris Middleton előtt elég hamar tiszta dobóhelyzet nyílt, el is vállalta, de triplakísérlete kijött a gyűrűről. A labda azonban maradt az amerikaiknál, így maradt még egy esélyük. Az óra pörgött lefelé, de Jayson Tatum végül beleállt egy triplába, az ő dobása sem ment be, de a bírók faultot fújtak, így három büntetődobás következett.

Tatum az elsőt bedobta, a másodikat viszont kihagyta, így halvány esélye még maradt Törökországnak, hogy megnyeri a meccset. Tatum azonban a harmadik büntetőnél már nem hibázott, 81-81-ről, hosszabbításban folytatódhatott a mérkőzés.

A törököknek még ekkor is volt esélyük, öt ponttal is vezettek, a meccs vége előtt két perccel egyenlített az USA, 89-89 volt az állás. Ezután az amerikaiknál volt előny, majd Cedi Osman egyenlített és egy büntetővel már Törökország ment 92-91-re.

Az utolsó 15 másodpercben sorra jöttek a szabálytalanságok, így a törökök kétszer is büntetőzhettek, nem igazán bírhatták a feszültséget, mert Dogus Balbay és Cedi Osman is kihagyta mindkét dobását, így csak egy pont előnyük maradt kilenc másodperccel a vége előtt. A lefújástól két másodpercre az USA is büntetőzhetett, és Khris Middleton nem is hibázott, mindkét dobása bement, ezzel nyert 93-92-re az amerikai válogatott, amiben a legjobb játékosok közül alig valaki játszik

Borítókép: Az amerikai kosárlabda-válogatott szövetségi kapitány, Gregg Popovich vigasztalja a török Cedi Osmant a vb-meccs után
Fotó: Hector Retamal (AFP)