Dražen Petrović az összes sporteredményért hazatelefonált Amerikából

2020.01.08. 13:07

Hosszú interjút adott a horvát közszolgálati televíziónak minden idők egyik legjobb horvát kosárlabdázója, Dino Radja. A Jutarnji.hr idézett belőle néhány részletet.

Karrierjének két legfontosabb állomásának azt nevezte, amikor

  • az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmet szereztek a függetlenségét épphogy kivívó, polgárháború sújtotta Horvátországgal. „Kimész az emberek elé, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi fán terem az a Croatia. Michael Jordan, Scottie Pippen, Larry Bird és Patrick Ewing ellen játszol. (A meccset végül 117-85-re nyerte az Egyesült Államok, és a tizedik olimpiai bajnoki címét szerezte.)
  • a másik felemelő történet a számára az, amikor a lesajnált spliti Jugoplastikával megnyerték az 1989-es müncheni Final Fourt. „Szinte még kölykök voltunk, elvárások és remények nélkül. Mindenki lenézett minket. Ilyen helyzetben Európa legjobb csapatává válni hihetetlen volt.” (Dino Radja a Maccabi elleni döntőben 20 pontot dobott és 10 lepattanót gyűjtött.)

A 211 centis, 52 éves center beszélt Dražen Petrovićhoz fűződő különleges kapcsolatáról is. Generációja legjobbjának tartották, 28 évesen, autóbalesetben vesztette életét 1993 nyarán.

A pályán kívül teljesen másmilyen volt. Amikor az NBA-be igazolt, 2-3 naponta felhívott. Már ismertem a szertartást. Az előttem lévő sportnapilapból fel kellett olvasnom az összes eredményt. Ki hány pontot dobott, hány gólt lőtt. Vízilabda, kézilabda, foci, de még a harmadik kosárliga is érdekelte, például az, hogy mit játszott a Kaštel a Sinj ellen. Mindent tudni akart.  • Bérelnék
  • Bankszámla