Hirtelen kezdett emelkedni, majd lezuhant Kobe Bryant helikoptere

000 1OF2SS
2020.01.27. 08:35

Január 26-án, tragikus helikopter-balesetben életét vesztette az ötszörös NBA-bajnok, kosárlabda-legenda Kobe Bryant. A Los Angeles Lakers korábbi játékosa mellett lánya, a 13 éves Gianna Maria, illetve további hét ember életét vesztette a Los Angeles mellett történt tragédiában, aminek közvetlen előzményeiről az ESPN írt egy, a neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

Az ESPN a nyomozásra rálátó informátorától egy hangfelvételt is kapott a légi irányítással folytatott beszélgetésről, ebből, illetve az informátortól a következőket tudta meg.

  • A helikopter – egy 1991-es Sikorsky S–76B – helyi idő szerint 9.06-kor szállt fel a Los Angeles belvárosától délkeletre található John Wayne repülőtérről;
  • majd 9.47-kor érkezett az első vészhívás – ez egybecseng a tragédia után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakkal.
  • A hangfelvétel tanúsága szerint a légi irányítás többször is figyelmeztette a pilótát, hogy emelkedjen, mert túl alacsonyan repülnek ahhoz, hogy követni tudják a helikoptert a radaron.
  • Eközben folyamatos iránymutatást kapott a légi irányítástól a szokatlanul sűrű ködben.
  • 9.40-kor a helikopter délnyugat felé fordult, és a tengerszint fölött 365 méteres magasságból 600 méterre emelkedett, majd hirtelen zuhanni kezdett, és nagyjából 420 méteres magasságban a hegyoldalnak csapódott – ezeket az adatokat a Flightradar24-en rögzített információk is alátámasztják.
  • Az informátor szerint a pilóta pillanatokkal az emelkedés megkezdése előtt arról tájékoztatta a légi irányítást, hogy megpróbál a felhőréteg fölé jutni.
  • A becsapódás előtt a helikopter 160 csomós, nagyjából 300 km/h-s sebességgel repült, a zuhanási sebessége pedig percenként több mint egy kilométer, 72 km/h volt.

A tragédiát a pilóta és a nyolc utas egyike sem élte túl.

Az ESPN információit a halálhírről elsőként beszámoló TMZ azzal egészíti ki, hogy az ismereteik szerint a helikopter a felszállás után több kört is leírt a levegőben a Los Angeles-i állatkert mellett, talán arra várva, hogy kicsit javuljanak a látási viszonyok, a sűrű köd miatt ugyanis még a Los Angeles-i rendőrség helikoptereit sem engedték felszállni.

Luxushelikopter volt

Az S–76-ost egy kifejezetten drága, kifinomult, minőségi helikopterként jellemezte az ESPN-nek egy pilóta, aki korábban a haditengerészetnél repült.

A típust 1977-ben kezdték gyártani, 2015 júniusáig 1090 darab kelt belőle, ára 2014-ben 13 millió dollár volt a  Wikipédián található adatok szerint . A Kobe Bryant által használt S–76B típusból 101 darab készült, de a helikoptert több más verzióban, így katonai és légimentő célokra is gyártották.

Sikorsky S76B típusú helikopter
Sikorsky S76B típusú helikopter
Fotó: Shutterstock

(Borítókép: Los Angeles-i tűzoltók és halottkémek a helikopter roncsnál, amivel 9 ember, köztük Kobe Bryant és lánya is utazott Calabasasban 2020. január 26-án. Fotó: Mark Ralstin / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport