Visszavonult az NBA legnagyobb zsákolója

2020.06.26. 09:17

Hivatalosan is bejelentette visszavonulását az NBA elnyűhetetlen legendája, a 43 éves Vince Carter, aki 22 szezonon át játszott a kosárlabdázás legmagasabb szintjén, írja az ESPN.

Az Atlanta Hawks nyolcszoros All Star-játékosa már korábban bejelentette, hogy a 2019/20-as szezon lesz számára az utolsó, de a koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt bajnokság miatt nem lehetett pontosan tudni, fog-e még játszani az idén. A kérdést végül egy podcastban válaszolta meg, ahol elmondta, hogy befejezte játékos pályafutását.

Utolsó meccsét március 12-én, a New York Knicks ellen játszotta. A Hawks hosszabbítás után 136-131-re ugyan elvesztette a meccset, ám az utolsó dobás Carteré volt, aki egy tökéletes triplával zárta le karrierjét.

Az NBA a tervek szerint 22 csapat részvételével folytatódik júliusban az orlandói Disney Worldben, az Atlanta Hawks viszont a nyolc legrosszabb, a rájátszásról biztosan lemaradó csapat között van, így számukra már véget ért ez az idény.

Vince Cartert az 1998-as draft ötödik helyén a Golden State Warriors választotta ki, de rögtön el is cserélték a Toronto Raptorsszal, ahol az év újonc játékosa lett. Carter védjegye az elképesztően látványos és akrobatikus zsákolások voltak, a 2000-es All Star-gála zsákolóversenyen valósággal szétrobbant miatta a csarnok. A 2000-es olimpián aztán aranyérmet is nyert az amerikai válogatottal.

Torontóban igazi legenda lett, ezért is viselték olyan nehezen a szurkolók, amikor 2004-ben a New Jersey Netshez cserélték el, mivel erőfeszítései ellenére a Raptorsszal sehogy sem akart összejönni az igazán nagy siker. A Netsben 2009-ig kosarazott, itt sem sikerült bajnoki címet nyernie, majd következett az Orlando Magic, a Phoenix Suns, a Dallas Mavericks, a Memphis Grizzlies, a Sacramento Kings és végül az Atlanta Hawks a pályafutásában.

Carter az NBA történetének 19. legtöbb pontot szerzett játékosa, karrierje során 16,7 pontot átlagolt, valamint ő a liga történetének első olyan játékosa, aki négy évtizedben is aktív volt.