Dömötör
-1 °C
14 °C

Bojkott az NBA-rájátszásban, a rasszista elnyomás ellen tüntetve nem jelent meg a meccsén a Milwaukee Bucks

2020.08.26. 22:53 Módosítva: 2020.08.26. 23:51

Az eddigi legerősebb jelét mutatták az NBA-játékosok a feketéket érő elnyomás és erőszak elleni tiltakozásnak, amikor a Milwaukee Bucks játékosai bojkottálták az Orlando Magic elleni rájátszásbeli párharc ötödik mérkőzését.

A wisconsini Bucks, élükön az idei szezon legjobb védekezőjátékosának választott Giannis Antetokounmpóval nem hagyta el a szerdai meccs előtt az öltözőjét, hogy a Wisconsin állambeli Kenoshában többször hátba lőtt, súlyosan megsebesített Jacob Blake ügyére hívják fel ezzel a figyelmet.

Az orlandói NBA-burokban több csapat is egyeztetett szerdán arról, hogy esetlegesen bojkottálnák az aznapi mérkőzésüket, az alapszakaszban legjobb mérleget produkáló Bucks pedig a legkorábbi mérkőzésen megragadta az alkalmat. A mérkőzés előtt mind a Magic játékosai, mind a játékvezetők a parketten várták a kezdést, hiába.

A Milwaukee lépése után gyorsan eldőlt, hogy a szerdai játéknap két másik mérkőzését, a Thunder–Rockets és a Trail Blazers–Lakers összecsapásokat sem rendezik meg, szintén a játékosok bojkottja miatt. A Bucks mérkőzésének törlése után a csapat alelnöke, Alex Lasry csak annyit mondott:

Van, ami fontosabb, mint a kosárlabda.

Mindhárom párharcban az ötödik mérkőzést játszották volna szerdán, az NBA közlése szerint pedig mindegyiket pótolják később.

A Bucks által bojkottált mérkőzés szimbolikus jelentőségű, napra pontosan négy évvel azután jött ugyanis a bojkott, hogy Colin Kaepernick NFL-irányító először térdelve tüntetett az amerikai himnusz alatt, felhívva a figyelmet a feketéket érő elnyomásra és erőszakra.

Trump erősítést küldött Wisconsinba

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy erősítést küld a wisconsini Kenosha városba, Tony Evers, a tagállam kormányzója pedig közölte, 500 főre növeli a Nemzeti Gárda városba rendelt létszámát.

Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be döntését, hangsúlyozva: „Nem tűrjük a fosztogatásokat, a bűnös gyújtogatásokat, az erőszakot és az anarchiát az amerikai utcákon”. Az elnök leszögezte, hogy helyre kell állítani a törvényességet és a rendet a 170 ezer lakost számláló városban. Trump közölte, hogy munkatársai telefonon egyeztettek Wisconsin demokrata párti kormányzójával, aki elfogadta a felajánlott szövetségi segítséget. Ennek értelmében az elnök a Nemzeti Gárdát és a szövetségi rendőrség egységeit irányítja a Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshába.

Tony Evers kormányzó közleményben tudatta, hogy felhatalmazást adott a wisconsini Nemzeti Gárda létszámának 500 főre növelésére is. A gárdisták a város rendfenntartó erőit segítik majd. Ez a segítség a közlemény szerint az infrastruktúra és a kulturális intézmények védelmét jelenti majd.

A Chicago és Milwaukee között fekvő Kenoshában vasárnap törtek ki a zavargások, miután két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et. A férfit megoperálták, és az állapota az orvosi jelentés szerint stabil. Családtagjai szerint deréktól lefelé megbénult, de az orvosok reményüket fejezték ki, hogy állapota még javulhat.

A városban már vasárnap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és Tony Evers kivezényelte a Nemzeti Gárdát is, eleinte csak száz fővel. A zavargások azonban nem csillapodtak, a város napok óta csaknem teljes egészében lángokban áll. Lakóépületeket, boltokat, egy autóüzlet valamennyi gépkocsiját felgyújtották, leégett az üzleti negyed. Szerdára virradóra a tüntetők egymást kezdték lőni, ketten meghaltak, egy embert pedig kórházban ápolnak. A rendőrség szerdán bejelentette, hogy még kedden éjjel a szomszédos Illinois államban letartóztatták a feltételezett elkövetőt, egy 17 éves fiatalt, aki ellen várhatóan gyilkosság miatt emelnek majd vádat.

Clyde McLemore, a Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) mozgalom helyi vezetője még kedden újságíróknak azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják.  

(Index/MTI)