Lebénult az NBA történetének egyik legmagasabb játékosa

2021.03.18. 06:51
Súlyos balesetet szenvedett a korábbi NBA-játékos Shawn Bradley, melynek következtében lebénult.

Maga az eset január 20-án történt, amikor a 48 éves exkosaras utahi otthonában indult el kerékpározni, de néhány sarokra a házától egy autó hátulról elütötte. Megsérült a gerincvelője, és bár megoperálták, az elmúlt nyolc hétben végzett rehabilitáció alatt nem nagyon javult az állapota.

Felesége, Carrie elmondása szerint Bradley a körülményekhez képest megőrizte jó kedélyét; az orvosok tájékoztatása szerint a további rehabilitáció és felépülés hosszú és fáradságos procedúra lesz.

A 229 centiméter magas játékost a Philadelphia 76ers draftolta az 1993-as újoncbörze második helyén, ahonnan 1995-ben a New Jerseybe került. A Nets másfél szezon után túladott rajta, és a Dallas Maverickshez cserélte, ahol visszavonulásáig, 2005-ig játszott. Az 1996–97-es idényben átlagosan ő blokkolta mérkőzésenként a legtöbb dobást (3,4/meccs), míg a 2000–01-es kiírásban összeségében övé volt a legtöbb blokk (228).

Mivel Németországban látta meg a napvilágot, jogosult volt német állampolgárságra is, ezt kihasználva pedig a német válogatottal (Dirk Nowitzkivel az oldalán) 2001-ben negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon.

Talán még azoknak is rémlik a neve vagy a megjelenése, akik nincsenek annyira otthon a kosárlabda világában: ő is szerepelt az 1996-os Space Jam filmben, ő volt az egyik kosaras, akinek ellopták a tehetségét az űrlények.