Kikapott, de negyedszer is final fourban a Sopron

2021.03.20. 12:25
Fennállásának negyedik négyes döntőjébe jutott be a Sopron Basket, amely pénteken a francia Lyont búcsúztatta a női kosárlabda Euroliga hazai rendezésű negyeddöntőjében.

Az idény során még veretlen soproniak – akik fennállásuk negyedik Final Fourjára hajtottak – a szerdai első mérkőzésen megnyugtató, 28 pontos előnyre tettek szert. A 94–66-os diadal révén fél lábbal már a Final Fourban érezhették magukat, a Lyonnak óriási bravúrra lett volna szüksége a tetemes hátrány ledolgozásához.

A visszavágót a franciák kezdték jobban, és 19–8-ra elhúztak, főként az észak-amerikai bajnokságban (WNBA) is vitézkedő Marine Johannes és az olimpiai bronzérmes szerb Alekszandra Crvendakics révén, aki tavaly éppen Sopronból igazolt Lyonba. A nyitó negyed végére sikerült 5 pontra csökkenteni a különbséget, de a folytatásban a vendégek egy 20–7-es rohamnak köszönhetően már 18 ponttal megléptek. Gáspár Dávid együttese számára 20 pontos hátrányban már „rezgett a léc”, behullott a hetedik francia tripla, és felsejlett egy váratlanul izgalmas meccs lehetősége. A nagyszünetig azonban az idény legjobbja címre is esélyes amerikai-francia Gabby Williams révén sikerült valamelyest rendezni a sorokat, húsz perc elteltével 35–49 állt a nagyórán.

Térfélcsere után folytatódott a soproni vesszőfutás, mínusz 22-nél igencsak elkelt volna a közönség buzdítása, de Megan Walker és Határ Bernadett kosaraival a soproniak az üres csarnokban is 13 pontra csökkentették a távolságot. Az 50–63-ról induló zárószakaszban a franciák az elszalasztott lehetőség tudatában már kissé kedveszegettebben küzdöttek, és a magyar csapat végül kiharcolta története negyedik final fourját.

A buboréktornák közül Sopronból az idénymérlegüket 32/1-re rontó magyarok és a favorit Jekatyerinburg, míg Salamancából a török Fenerbahce és a házigazda spanyolok jutottak be az Euroliga négyes döntőjébe, amelyet április 16. és 18. között rendeznek meg egy később kijelölendő helyszínen.

Az elődöntőben az oroszok a törökökkel csapnak majd össze, míg a Sopron a spanyolokkal mérkőzik meg.

Gáspár Dávid nyilatkozatában megerősítette, hogy stresszes mérkőzésen vannak túl.

Fáradtak és idegesek voltunk, miközben a Lyon nagyszerűen játszott

– kezdte összegzését a vezetőedző az M4 Sport csatornának.

A nagyszünetben próbáltam nyugtatni a csapatot, mondtam, hogy sok pontot kapunk, ezért javítani kell a védekezésen. Huszonkét pontos hátrányban sok minden megfordul az ember fejében, de próbáltam ekkor is nyugodt maradni. Stresszes meccs volt, és nagyon boldog vagyok.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ (Sopron)
Sopron Basket–Lyon (francia) 62–75 (14–19, 21–30, 15–14, 12–12)
A magyar csapat legjobb dobói: Walker 14, Brooks 12, Williams 11, Határ 10
Továbbjutott: a Sopron, 156141-es összesítéssel.

Jekatyerinburg (orosz)–Dinamo Kurszk (orosz) 94–59 (32–9, 23–19, 21–20, 18–11)
Továbbjutott: a Jekatyerinburg, kettős győzelemmel.

A 13-szoros magyar bajnok 11. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé az 1996-ban életre hívott kontinentális elitsorozatban, s a negyeddöntőkből 2009, 2018 és 2019 után negyedszer sikerült a továbbjutás.

Tizenkét évvel ezelőtt a jelenlegi női szövetségi kapitány, Székely Norbert által irányított MKB Euroleasing Sopron a francia Bourges-t búcsúztatta a nyolc között, majd a salamancai Final Fourban a spanyol házigazdáktól és az orosz Jekatyerinburgtól is kikapott, így a negyedik helyen végzett. Érdekes, hogy már akkor is a magyar bajnokot erősítette  még Milovanovics néven  a szerb Jelena Brooks. Salamancában az aranyérmet a Rátgéber László vezette Szpartak Moszkva szerezte meg.

A 20172018-as idényben a Sopron Basket a spanyol Roberto Iniguezzel a kispadon 21-re verte a negyeddöntőben a török Fenerbahcét, majd a 2004-es pécsi végjáték után jöhetett a második magyarországi négyes döntő. Ebben a házigazdák előbb legyőzték az  azóta megszűnt  török Yakin Dogu Universitesit, majd a fináléban már nem bírtak a bombaerős Jekatyerinburggal.

Egy évvel később ismét a Novomatic Aréna adott otthont az Euroliga négyes döntőjének, miután Iniguez együttese a nyolc között jobbnak bizonyult a Bourges-nál. Ebben a Final Fourban a zöld-sárgák balszerencséjükre már az elődöntőben szembekerültek a favorit Jekával, amely később megvédte címét, míg a hazaiaknak be kellett érniük a negyedik hellyel.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az Euroliga-idény, és nem hirdettek bajnokot. 

(MTI)  • Hírek
  • Hírek