A női és a férfi 3x3-as kosárválogatott sem jutott ki az olimpiára

Download
2021.06.06. 20:01
A magyar női 3x3-as válogatott 13-12-re kikapott vasárnap az olaszoktól a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikáció debreceni pótselejtezőjének a döntőjében, így nem szerzett kvótát a tokiói játékokra.

A női együttes a múlt héten a grazi 20 csapatos selejtezőben a negyeddöntőig menetelt, így nem került a tokiói kvótás első három gárda közé. A hatcsapatos debreceni pótselejtezőben – ahonnan már csak a győztes jut ki az olimpiára – Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a pénteki csoportkörben a hollandokat 14–12-re, az észteket pedig 13–10-re verte, majd a vasárnapi elődöntőben 21–8-cal búcsúztatta Tajvant. A másik ágon Olaszország 16–11-re verte Hollandiát.

A Nagytemplom előtti fogadtatásra eddig sem lehetett panasz, de ezúttal az ezer szurkoló jóvoltából már igazi fesztiválhangulat fogadta Medgyessy Dórát, Papp Diát, Theodoreán Alexandrát és a honosított Goree Cyeshát. A kvóta sorsáról döntő finálé a debreceni születésű Medgyessy kosarával indult, és a tétet jól mutatta, hogy három perc elteltével még mindig csak 2–1 állt a nagyórán. Hamarosan beindult az 5x5-ös válogatottban is szereplő Goree – a grazi selejtező legeredményesebbje –, és innentől percekig a házigazdák voltak előnyben. A találkozó felénél 5–5 volt az állás. Az olaszok 8–6-ról 8–10-re fordítottak, majd fej fej mellett haladtak a csapatok, Goree tíz másodperccel a vége előtt 12–12-re kiegyenlített, és ekkor úgy tűnt, hogy hosszabbításban dől el az olimpiai indulás. 

Giulia Rulli azonban másként gondolta, és két másodperccel a dudaszó előtt győztes kosarat dobott, így az olaszok váltották meg a tokiói repülőjegyet.

A  férfi 3x3-as válogatott 21 14-re kikapott a belgáktól, így a női csapathoz hasonlóan épphogy lemaradt a tokiói kvótáról.

Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese szombaton megnyerte csoportját azzal, hogy a románokat 21–16-ra, míg a mongolokat 218-ra verte. A vasárnapi negyeddöntőben aztán 1916-ra legyőzte a favorit szlovénokat, a torna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva.

Az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású válogatottat újra elképesztő hangulat várta a Nagytemplom előtt, noha fél órával korábban még nagy csend honolt a téren, miután a magyar női csapat egy két másodperccel a vége előtt kapott kosárral kikapott az olaszoktól a döntőben, így lecsúszott a tokiói kvótáról.

A férfi finálé eleje magyar szempontból kevés izgalmat hozott, a belgák 3–1 után 8–3-ra elhúztak. Ekkor a sportág legjobbjai között számon tartott Ivosev vette vállaira a csapatot, duplát és közelit dobott, blokkolt, és 11–12-nél már csak egy kosár volt a hátrány. Ennél közelebb viszont nem sikerült férkőzni a távolról fantasztikusan célzó ellenfélhez, amely 14–16 után sorozatban öt pontot dobva 21–14-re nyert – ekkor még bő egy perc volt hátra a rendes játékidőből , és megszerezte a tokiói kvótát.

A nyolcfős tokiói mezőnybe a férfiaknál előzőleg Szerbia, Kína, Lengyelország, Hollandia, Lettország, Japán és az Orosz Olimipai Bizottság csapata került be.

A nőknél a Debrecenből kijutott olaszok, továbbá a korábban részvételi jogot szerzett Kína, Mongólia, Románia, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és az Orosz Olimpiai Bizottság csapata alkotja az ötkarikás mezőnyt.

(Bortókép: Czeglédi Zsolt / MTI)