Szenvednek a sztárok, feje tetejére állt az NBA az új szabály miatt

GettyImages-1236109754
2021.11.05. 09:37
Két hete dobták fel a labdát a tengerentúlon és indult útjára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 75. szezonja. Már a rajt előtt is különleges idényre készültek a kosárlabda szerelmesei, a holtszezonban rengeteg sztárjátékos cserélt csapatot, így felborultak az előző szezonokhoz képest megszokott erőviszonyok. Az NBA továbbá egy szabályváltoztatást is hozott az idei szezontól kezdődően, amitől feje tetejére állt a liga már az első hetekben. De mi is pontosan ez a szabály?

Évek óta a védekező játékosok számára kivédhetetlen az a játékhelyzet, mikor ellenfelük dobócselére felugranak, és a támadó ezután a levegőben lévő védőre ráugrik, dobómozdulatot szimulálva. Erre eddig rendre dobás közbeni védőhibát fújtak a játékvezetők, amik hárompontos kísérletnél azonnali három büntetőkísérletet eredményeztek, mellyel a játék jóval szaggatottabbá vált és meggyarapodtak a büntetődobások. Ezt a szabályt reformálta meg az NBA, mellyel jobban hagyják érvényesülni a fizikális védekezést és immár nem fújnak védőfaultot a támadójátékosok által „kierőszakolt” fizikális kontaktokra dobás közben.

Ezzel már az első mérkőzéseken is rendre meggyűlik a baja a liga sztárjainak, akiknek egy része a dobás közbeni fújások utáni büntetőkből szerezte eddig pontjainak jelentős hányadát. Érdekes statisztikákra bukkantunk az első két játékhét után.

Lelassultak a liga pontgyárosai

Az egyik legszembetűnőbb változás az előző szezonokhoz képest a drasztikusan visszaesett büntetődobások száma mérkőzésenként. Ez köszönhető elsősorban a már említett, újragondolt szabálynak, és annak, hogy még több teret adnak a játékvezetők a fizikális védekezésnek, amivel  a védekezés érvényesül jobban a parketten.

Legjobban ez talán James Harden, a Brooklyn Nets sztárjának játékára van hatással, aki eddigi pályafutása során átlagosan 10-15 büntetődobást végezhetett el egy mérkőzés alatt, ezzel szemben az idei első találkozókon mindössze 3-4 alkalommal állhatott a büntetővonal mögé. Harden az idei szezonban átlagosan 18 pontot szerez meccsenként, míg két évvel ezelőtt 30 pont körüli átlaga volt még a Houston Rockets játékosaként. Az idei szezontól többek között az ilyen próbálkozásokért már nem járnak büntetődobások:

Az Atlanta Hawks sztárja, Trae Young pontátlaga is visszaesett, ahogy a Portland Trail Blazers dobógépe, Damian Lillard is több mint tíz ponttal kevesebbet átlagol a tavalyi teljesítményéhez képest. A liga szókimondó erőcsatára, Draymond Green kifejezetten örül a változásoknak. 

Tudjátok, hogy milyen jó érzés úgy meccset nézni, hogy a srácok már nem tudják ezekkel a mondvacsinált faultokkal csalni a játékot? Már azon gondolkoztam az elmúlt időben, hogy nem nézek több meccset, mivel unalmas volt, hogy dobálják magukat a játékosok, amiért rengeteg büntetődobást kapnak

– nyilatkozta Green a CBS-nek. 

A bajnoki cím legnagyobb várományosának kikiáltott Brooklyn Nets is gyengébben kezdte a szezont, főleg ami a szerzett pontokat illeti, annak ellenére, hogy a keret tagja Kevin Durant és Joe Harris is. A tavalyi szezonban még 118 pont felett átlagolt a brooklyni csapat, míg idén a liga 20. legtöbb pontját dobják csak, 104 körüli átlaggal. A drasztikus visszaesés a kollektív ligára is igaz,

a 2020/21-es idényben egy NBA-csapat átlagosan 112 pontot szerzett egy mérkőzésen, ez a szám idén 106 pont környékén mozog.

A Memphis Grizzlies vezetőedzője, Taylor Jenkins hozzátette, hogy véleménye szerint még minden csapat igyekszik ebben az új felfogásban megtalálni a játékát, amihez idő kell, de az említett alacsonyabb számok a szerzett pontokban növekedni fognak a szezon során. Jelenleg meglepőbbnél meglepőbb eredmények születnek a szezon eleji játéknapokon, teljesen kiszámíthatatlanná vált a liga, miután a domináns sztárok egyik fegyverét elvették.

Lényegesen kevesebb a faultok száma

A The Athletic összegyűjtötte, hogy milyen mértékben változtak a befújt faultok az idei szezonban, a szabályváltoztatás óta. 

Az ábrából kiderül, hogy a jelentős változás nem a gyűrű közelében befújt személyi hibák számában látszódik, hanem a triplavonal környékén elkövetett szabálytalanságokban. A 2020/21-es szezonhoz képest közel a felére csökkent a távoli dobások utáni faultok száma. A játék alapjaiban változott meg az új szabálynak köszönhetően, amit a legtöbb vezetőedző és szurkoló pozitívan fogadott. 

Ennek köszönhetően már nem a támadásban erős csapatok dominálnak nagyobb részben a mérkőzéseken, sokkal fontosabb lett és előtérbe került a védekezés. A tavalyi szezon gyenge csapatai közül például a Charlotte Hornets is kiváló szezonrajtot hozott össze, az első hét mérkőzéséből ötöt megnyerve. Így a világ legerősebb kosárlabda-bajnoksága pozitív változás felé indult, előnyben részesítve a gördülékenyebb, kevesebb büntetődobással tűzdelt játékot, és immár ellehetetlenítve a sztárjátékos szabálytalan trükkökkel való előnyszerzését. 

(Borítókép: James Harden reklamál. Fotó:  Rich Schultz /  Getty Images)