Véget ér a rémálom, visszatér az NBA-sztár

GettyImages-1237555457
2022.01.09. 11:37
941 nap. Ennyi idő telt el azóta, hogy legutóbb parkettre lépett Klay Thompson, a Golden State Warriors sztárja. A 31 éves, háromszoros NBA-bajnok kosárlabdázó kettő olyan súlyos sérülés után áll készen arra, hogy újra kosárlabdázzon, amiből vannak játékosok, akik soha nem épülnének fel. Vasárnap hajnalban eljön az a pillanat, aminél jobban szinte semmit sem várnak évek óta az NBA szerelmesei.

2019. június 13. több szempontból is fájdalmas dátum a Golden State Warriors szurkolói számára. Nem elég annyi, hogy ezen az estén veszítette el az akkor még oaklandi székhelyű csapat az NBA döntőjét a Toronto Raptors ellen, ezen a mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést egyik legnagyobb sztárjuk, Klay Thompson is. Akármennyire hihetetlen, máig ez volt az utolsó NBA-mérkőzés, amikor pályán láthattuk a kiváló dobóhátvédet. 

Történt ugyanis, hogy az előbb említett súlyos sérülés diagnosztizálása után ACL-szakadást, azaz keresztszalag-szakadást állapítottak meg Thompson bal térdében. 

A szerencsétlen eset pillanatában teljes testsúlyával a bal térdére zuhant, és összerogyott a földön.

Arra a kérdésre, hogy mekkora harcos és sportember Thompson, leginkább azok az események adnak választ, amik a sérülése utáni percekben történtek. Az NBA szabálykönyve szerint ha egy játékos bármi okból kifolyólag nem végzi el a számára megítélt büntetődobásokat, azon a meccsen már újra nem léphet pályára. Így Thompson akkor már szakadt keresztszalaggal is visszatért a pályára, és gyűrűbe helyezte a kettő büntetődobását, megadva magának az esélyt a lehetséges folytatásra. 

Természetesen ennek ellenére sem tudott már visszatérni a pályára, sőt a mérkőzést követő napon hivatalosan is bejelentették, hogy Thompson bal térdében keresztszalag-szakadást diagnosztizáltak. Ilyen típusú sérüléseknél általában egy teljes szezont kénytelenek kihagyni a játékosok, de a Warriors orvosai nagyjából kilenc hónap kényszerpihenőt jósoltak a háromszoros NBA-bajnoknak. 

Súlyos sérülése ellenére 2019 nyarán Klay Thompson újabb szerződést kötött a Warriorsszal, ami öt évre garantált 190 millió dollárt jelent a hátvédnek. Ezekben a napokban távozott a csapat másik sztárja, Kevin Durant, aki a Brooklyn Netscel kötött hosszú távú szerződést. Érdekesség, hogy Durant éppen egy meccsel korábban, a döntő ötödik mérkőzésén szenvedett Achilles-ín-szakadást, amiből ő is bő egy évig lábadozott. Más kérdés, hogy napjainkban már Kevin Durant az NBA egyik legdominánsabb játékosa. 

Visszatérve Klay Thompsonra, Steve Kerr vezetőedző is óvatosan fogalmazott, amikor 2019 októberében a játékosa állapotáról kérdezték. 

Mindannyian reálisan kell nézzük a dolgokat. Egyetemi éveim alatt én is küzdöttem keresztszalag-szakadással, és akkoriban nekem is ki kellett hagynom egy teljes szezont. Természetesen a legkedvezőbb forgatókönyv érdekében nyitva hagyjuk annak a lehetőségét, hogy április környékén már visszatérhetne a pályára, de erre őszintén szólva nem látok sok esélyt

– mondta Kerr a riportereknek. 

2020 februárjában – hetekkel az előtt, hogy a koronavírus-világjárvány miatt félbeszakadt az NBA-szezon – már egyre több pozitív hír látott napvilágot Thompson rehabilitációjával kapcsolatban, és úgy tervezték, hogy a nyári edzőtáborban már teljesen felépülve tud csatlakozni a társakhoz. 

Azonban 2020 novemberében újabb csapás érte Klay Thompsont.

Hetekkel jártunk már csak a 2020/21-es szezon rajtja előtt, éppen az NBA draftestjét tartották, amikor borzasztó hírek érkeztek a Golden State Warriors számára. Több forrásból is rövid idő alatt megerősítették, hogy Thompson egy Dél-Kaliforniában tartott edzés során újabb lábsérülést szenvedett. A hírek akkor még semmi konkrétumot nem közöltek, hogy pontosan milyen típusú sérülésről van szó, csak annyit lehetett tudni, hogy komoly a dolog. 2020. november 25-én a Warriors hivatalosan bejelentette, hogy Thompson Achilles-ín-szakadást szenvedett, amivel az egész 2020/21-es szezont is kénytelen volt kihagyni. 

Így szinte az egész rehabilitációs folyamatot kezdhette elölről, pont akkor, amikor már csak egy karnyújtásnyira volt a visszatérése. A sérülése okozta fizikai fájdalmak mellett Thompsont mentálisan is rendkívül megviselte az őt ért szerencsétlen sérüléshullám, mivel elmondása szerint az élete maga a kosárlabda, és nem szeret jobban mást ezen a világon, mint játszani. 

Rendszeresen előfordul azóta is, hogy a hazai Warriors-meccsek után hosszú percekig a kispadon marad EGYEDÜL, és az üres pályát nézi. 

Nem túlzás kijelenteni, hogy Klay Thompson az elmúlt két és fél esztendő alatt a poklok poklát megjárta mind fizikális, mind mentális értelemben, de kijelenthetjük, hogy eljött az idő, végre visszatérhet a pályára a liga egyik legkiválóbb kezű dobóhátvédje. A szezon eleji hírek még karácsony környéki visszatérésről szóltak, de érthető módon még véletlenül se akarják elsietni Thompson visszatérését.

A Golden State Warriors szombat késő este jelentette be hivatalosan, hogy a magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjeli, Cleveland Cavaliers elleni hazai mérkőzés lesz Thompson visszatérésének pillanata. A formáját tekintve meg semmi kétségünk nem lehet, valószínűleg ott fogja folytatni a játékot, ahol közel ezer nappal ezelőtt abbahagyta. Erről tanúskodik például az is, ahogy az egyik edzésen 24 triplát helyezett el a gyűrűben egymás után. 

(Borítókép: Getty Images)