Meghalt a Kosárlabda Királynője, az egyetlen nő, akit draftoltak az NBA-be

GettyImages-1322929487
2022.01.19. 09:28
Hatvanhat éves korában elhunyt Lusia Harris, az egyetlen női kosárlabdázó, akit kiválasztottak az észak-amerikai profiligába (NBA), és az első játékos, aki pontot szerzett olimpián női mérkőzésen.

Harris játékjogát 1977-ben a New Orleans Jazz foglalta le a draft hetedik körében, ám a csapat nem tudta őt tesztelni, mert várandós lett. A Delta State Egyetem színeiben sorozatban háromszor nyert bajnokságot az 1970-es években, míg az 1976-os olimpián ezüstérmes lett az amerikai válogatottal. A női kosárlabda ekkor mutatkozott be az ötkarikás játékok műsorán, és a japánok elleni nyitótalálkozón ő dobta az első kosarat.

Lusia Harris a statisztikák alapján a mai napig a valaha volt egyik legjobb női center, egyben egyike annak a 22 női játékosnak, aki bekerült a kosárlabda halhatatlanjai közé a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be. A Jazz persze inkább csak az újságokba akart bekerülni a lépéssel. Harris maga azt hitte, hogy a bolondját járatják vele, amikor közölték, hogy draftolták az NBA-be. Később terhes lett, és végül még azt is elutasította, hogy a Jazz valamelyik edzésén megmutassa magát. Harris pályafutásáról tavaly film készült a Kosárlabda királynője címmel.

Harris előtt 1969-ben már draftoltak nőt az NBA-be, a San Francisco Warriors választotta ki Denise Longot, de az NBA törölte a választást, így hivatalosan Harris az első és egyetlen nő, aki elkelt az NBA-drafton.

(Borítókép: Cindy Ord / Getty Images for Tribeca Festival)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport