A csillagokat is ledobták az égről a liga legnagyobb sztárjai

GettyImages-1238660097
2022.02.21. 05:16

A vasárnapi esti All-Star-főmeccsig vegyes érzelmei lehettek az embernek az NBA 2022-es All-Star gálájával kapcsolatban. A liga legnagyobb sztárjait felvonultató hétvégén a korábbiakban – még pénteken – lejátszott Rising Stars Challenge mérkőzések hozták a hozzájuk fűzött reményeket, azonban a szombati ügyességi és zsákolóverseny színvonala inkább volt már-már kínos, mint élvezhető, minőségi szórakozást nyújtó műsor. 

Ezek után következhetett magyar idő szerint hétfő hajnalban a gála fő attrakciójának számító All-Star mérkőzés. Ezúttal a két csapatkapitány LeBron James és Kevin Durant voltak, még úgyis, hogy utóbbi játékos sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a gálát. Újoncokból sem volt hiány a parketten, pályafutása első All-Star-meghívóját kapta többet között LaMelo Ball, Dejounte Murray, Andrew Wiggins vagy Ja Morant is. 

Az előzetes esélyek szerint inkább LeBron James csapata felé billenhetett a mérleg nyelve, igaz, az köztudott, hogy ezek a fajta gálameccsek sosem arról szóltak elsősorban, hogy a komolyabb játékerőt képviselő csapatok hódítják el a győzelmet. 

Ennek ellenére rendkívül szorosan alakult már az első negyed is, a nyitó felvonást 45–42-re nyerte el James válogatottja, aminek önmagában is komoly jelentősége volt, mivel minden negyedben a nyertes csapat 100 ezer dollárral támogathat egy általa kiválasztott alapítványt. 

A félidőig már Stephen Curry lopta el a show nagy részét, aki futószalagon gyártotta a triplákat, már hét sikeres távoli dobásnál járt a nagyszünetig a Golden State Warriors sztárja. A fordulás után sem hagyott alább a lendülete, percek kérdése volt és be is állította az All-Star mérkőzésen dobott sikeres tripladobások rekordját. Korábban Paul Geroge tíz hárompontossal birtokolta ezt a rekordot, 

Curry a mérkőzés végére 16 sikeres triplánál állt meg 50 szerzett ponttal. 

A találkozó egyébként a korábbiakban megszokott rendkívül szoros módon alakult, Durant válogatottja járt előrébb egyetlen egységgel, amikor ráfordultak a záró negyedre. Itt különlegesség volt, hogy immár nem időre játszottak a felek, hanem az volt a cél, hogy melyik csapat éri el elsőként a 163 szerzett pontot. 

Az utolsó percekben már igazi kosárlabda-mérkőzésre hasonlított a találkozó, mindkét csapat odatette már magát védekezésben is. Ennek köszönhetően LeBron James és Jannisz Antetokuonmpo vezérletével a Team LeBronnak nyílt esélye először a mérkőzés lezárására, és ki más, ha nem maga a csapatkapitány nyerné meg a találkozót csapatának. 

161–160-as állásnál James egy rendkívül nehéz kétpontos dobással elérte a kitűzött eredményt és megnyerte csapatával a gálamérkőzést.

Végül a Team LeBron 450 ezer dollárt, míg a Team Durant 300 ezer dollárt gyűjtött össze és ajánlhat fel jótékony célokra, a találkozó MVP-je, azaz legértékesebb játékosa nem meglepő módon az 50 pontos Stephen Curry lett. 

Eredmény: 

Team LeBron–Team Durant 163–160

(Borítókép: Getty Images)