LeBron két Arany Málnát, Shaq és Curry Oscar-díjat nyert

GettyImages-1158137761
2022.03.28. 10:44
A kosárlabda királynője című dokumentumfilm producereként kapott Oscar-díjat Shaquille O’Neal és Stephen Curry. LeBron James is bezsebelt két elismerést, csak nem az Oscar, hanem az Arany Málna díjátadóján.

A Queen of Basketball nyerte a legjobb rövid dokumentumfilmért járó Oscar-díjat. A film a női kosárlabdázás egyik legnagyobb úttörőjének, Lusia Harrisnek az életét dolgozza fel. Harris az egyetlen női kosárlabdázó, akit kiválasztottak az észak-amerikai profi ligába (NBA), és az első játékos, aki pontot szerzett olimpián női mérkőzésen. A legendás sportoló két hónapja hunyt el. 

Stephen Curry és Shaquille ONeal ennek a filmnek voltak a producerei és a legnagyobb promoterei. ONeal és Harris mindketten bekerültek a kosárlabda halhatatlanjai közé, a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be. Ráadásul ONeal hosszú időn át csapattársa volt a Los Angeles Lakersben Kobe Bryantnek, aki négy éve egy animációs filmmel nyert Oscart.

Ha van még valaki, aki megkérdőjelezi, hogy van-e közönsége a női sportoknak, vagy hogy a női sportolók történetei elég szórakoztatóak, értékesek vagy izgalmasak-e… nos, legyen ez a díj a válasz

– mondta a film rendezője, Ben Proudfoot, miközben átvette a díjat. Proudfoot beszédében emellett arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozassa haza az Oroszországban letartóztatott Brittney Grinert

A kosárlabda az Arany Málna díjátadójáról sem maradhatott el. A Space Jam 2. három Arany Málna díjat nyert. Ebből kettő LeBron James nevéhez fűződik, hiszen a legrosszabb színész és a legrosszabb filmes páros díj őt illette. 

Utóbbira úgy hivatkoznak az átadók, hogy a díj LeBron és bármelyik Warner-rajzfilmfigura duójának az érdeme. 

Nem ezek LeBron életének legjobb napjai, hiszen vasárnap éjjel csapata, a Los Angeles Lakers nyolc ponttal kapott ki a New Orleans Pelicans ellen. Ráadásul LeBron bokája még ki is fordult a mérkőzésen, így kérdéses, hogy a következő meccseken pályára tud-e lépni. 

(Borítókép: Shaquille O'Neal 2019. június 24-én. Fotó: Rich Fury/Getty Images)