Dollármilliók a kukában, hatalmas bukás lett a vége a Los Angeles-i szupercsapatnak

GettyImages-1239675477
2022.04.10. 18:32 Módosítva: 2022.04.10. 19:58
Ha tavaly ősszel, az észak-amerikai profikosárlabda-bajnokság (NBA) 75. szezonja előtt valaki azzal a jóslattal áll elő, hogy a Los Angeles Lakers a rájátszásba sem fog bejutni tavasszal, minden bizonnyal nevetség tárgyává tette volna magát. Hatalmas meglepetésre azonban a LeBron James vezette alakulat még konferenciája legjobb 10 csapata közé sem tudta beverekedni magát, így a Lakers lemarad az idei NBA-playoffról. Hogyan lett mindössze pár hónap alatt a szupercsapatnak kikiáltott Lakersből minden idők egyik legnagyobb, dollármilliós bukása? Így!

A tavaly nyári hónapokról a sportrajongók legnagyobb részének minden bizonnyal elsőre a labdarúgó-Európa-bajnokság és a tokiói olimpia jut eszébe. Igen ám, de a kosárlabda-rajongók éppen az ötkarikás játékok kellős közepén értesültek a hírről, hogy Los Angelesben megalakult egy szupercsapat, ami egyből a 75. NBA-szezon egyik top favoritjává lépett elő. 

Július 30-án éjszaka a Lakers három játékost, valamint a 2021-es első körös draftjogát áldozta be Russell Westbrookért, hogy megalkossák vele az utóbbi évek egyik legfélelmetesebb szupertrióját LeBron James és Anthony Davis mellett. Ahogy a mondás tartja, két dudás nem fér meg egy csárdában, na de egyszerre három? 

Az egész liga rettegett a félelmetes triótól

A legnagyobb kérdés az volt az október végén elrajtolt szezon előtt, hogy annak ellenére, hogy egyénileg mindhárom játékos világklasszis, csapatként tudnak-e működni és hatékony játékot bemutatni. Volt olyan szakértő az ESPN-nél, aki egyenesen kijelentette, hogy

az idei szezont a Lakers fogja dominálni, és legalább 70 alapszakaszbeli győzelmet számlálhatnak. 

Nos, nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk erre a tippre, hogy kicsit más lett a vége, mint a prognosztizált végeredmény. De mindenekelőtt ugorjunk vissza kicsit az időben, egészen 2019 nyaráig, amikor mindent egy lapra feltéve gyakorlatilag az egész jövőjét elcserélte a Lakers Anthony Davisért. 

A New Orleans Pelicans magas embere a liga egyik legdominánsabb erőcsatáraként érkezett az angyalok városába LeBron James mellé, azonban súlyos árat fizetett érte a csapat: több fiatal tehetséges játékosa mellett rengeteg jövőbeli draftcetlijét is kénytelen volt feladni. Ebből adódóan a közeljövőben nem építhet arra a franchise, hogy nagy potenciállal bíró fiatal játékosokat hívjon le az NBA draftján. 

Fontos megjegyezni, hogy Davis első évében egyből bajnoki címet nyert a Lakers, azóta viszont olyan lejtmenetben vannak LeBron Jamesék, amire senki nem számított. 

A problémák már a tavalyi szezonban elkezdődtek, mikor a Lakers bántóan simán esett ki a rájátszás első körében a későbbi döntős Phoenix Suns ellen. Nem vártak sokat a nyugati parton, gyorsan nyélbe is ütötték az üzletet, és az eddigi két szupersztár mellé hozták a harmadikat, Westbrook személyében. 

A folyamatos sérüléshullám komoly szerepet játszott a megsemmisülésben

Az idei szezonban minden várakozást alulmúlt a Lakers, és természetesen nem lehet ezt kizárólag arra fogni, hogy kulcsjátékosaik viszonylag sok időt hagytak ki különböző sérüléseik miatt. Igaz, Anthony Davis az alapszakaszmeccsek felén nem tudott pályára lépni, egészen pontosan a 82 mérkőzésből mindössze 40 alkalommal volt játékképes. Teljesítményére, amikor játszott, nem lehetett panasz, az idei szezonban 23 pontot és szűken 10 lepattanót átlagolt. 

LeBron James 56 mérkőzésen lépett pályára idén, azonban voltak olyan időszakok az alapszakaszban, amikor ő sem tudott a csapata rendelkezésére állni, hiányát a Lakers minden egyes mérkőzésen erősen meg is érezte. 

A Los Angeles-i csapat James nélkül hat siker mellett 18 vereséget számlált. 

A trió harmadik tagja, Russell Westbrook fizikailag egészséges maradt az egész szezonban, viszont a teljesítményére bőven volt panasz. Mérkőzésenként 18 pontot átlagolt, emellett a triplavonalon túlról épphogy elérte a 30 százalékot, összességében pedig 44 százalékos hatékonysággal helyezte el dobásait a gyűrűben. A meccsenkénti szűk négy eladott labdája sem segített a helyzeten, de természetesen nem lehet kizárólag Westbrook nyakába varrni a kudarcot, az irányító gyenge teljesítménye csak egy szelet volt az egész tortából.

A 32 győzelemre és ez idáig 49 vereségre nincs magyarázat.

Még akkor sincs, ha LeBron James és Anthony Davis összeadva 66 mérkőzést hagyott ki a szezonban. Több alkalommal előfordult, hogy több tíz pontos előnyt szórakoztak el a kaliforniaiak, és az sem állt távol a csapattól, hogy olyan riválisoktól szenvedjenek meglepő vereséget, amelyeket kötelező lett volna legyőzniük. 

Dollármilliós bukás lett a vége

Miért lett a Lakers idei szezonja pénzügyi szempontból is hatalmas bukta? Leginkább sztárjaik hatalmas fizetése miatt, amit a kontraktusokból adódóan az együttesnek még hosszú évekig kötelező lesz folyósítani számukra. 

A legnagyobb problémát Russell Westbrook borzalmas szerződése jelenti a csapatnak, az idei évben 44 millió dollárt keresett az irányító, míg a következő szezonban több mint 47 millió dollárt vághat zsebre. Ez az összeg az utolsó dollárig garantált Westbrook számára, amennyiben él a játékosopcióval.

Anthony Davis háza táján sem jobb a helyzet, főleg úgy, hogy újra kiderült, aligha lesz a jövőben olyan szezonja a magas embernek, amit teljes egészében végig tud majd játszani. Davisnek a 2024–2025-ös szezonig élő szerződése van, ami annyit jelent, hogy a következő évben a bére megközelíti a 38 millió dollárt, míg a 24/25-ös szezonban már 43 millió dollár felett fog keresni. 

LeBron Jamesnek a jelenlegi szerződésének utolsó évében, azaz a következő szezonban 44 millió dollár ütheti a markát. Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója 37 éves kora ellenére is a legmagasabb szinten játszik, azonban egyre gyakoribb sérülései komolyan hátráltathatják a 22/23-as idényben is. 

A Los Angeles Lakers kizárólag az előbb említett három sztárjára az idén közel 126 millió dollárt költött. 

Hogyan tovább, Lakers?

Szokták mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal. Nos, a kaliforniaiaknál is fennáll ez a szituáció, Frank Vogel vezetőedző minden bizonnyal a szezon végén távozik a csapattól. A legnagyobb kérdés, hogy egyáltalán van-e olyan szakember, aki olyan változást tudna hozni ebbe a csapatba, mellyel kirángatja a gödörből a Lakerst.

Több amerikai hírforrás szerint a legnagyobb favorit a vezetőedzői pozícióra a Philadelphia 76ers jelenlegi edzője, Doc Rivers. Természetesen erre a forgatókönyvre akkor van a legnagyobb esély, ha a 76ers elbukik a rájátszásban, és menesztik posztjáról Riverst. Ebben az esetben helyét a philadelphiai padon Mike D’Antoni vehetné át, aki újra korábbi játékosával, James Hardennel dolgozhatna. 

Egy dolog biztos. ahhoz, hogy kilábaljon rövid időn belül a gödörből a csapat, nemcsak egy új edzőre, hanem új játékosokra is szükség lesz. Kérdés csak az, hogy mégis miből.

A játékosállomány terén sem túl rózsás a helyzet a Lakersnél, és ezt nem kizárólag a sztárok hatalmas fizetése miatt mondhatja az ember. A James, Westbrook, Davis trión kívül mindössze a roppant tehetséges Talen Horton-Tucker (évi nagyjából 10 millió dollár) és Kendrick Nunn (évi 5 millió dollár) rendelkezik a következő szezonra is érvényes szerződéssel. 

Austin Reaves kontraktusa nem garantált a következő szezonra, míg Stanley Johnson játékjogát lehívhatja a Lakers, amennyiben úgy dönt a vezetőség. Alapvetően Reaves, Johnson és az atletikus, azonban csak two-way szerződéssel (kétirányú, azaz a játékos maximum 50 meccset játszhat a nagycsapatban, valamint bármikor leküldhető a farmcsapatba, de ki is vágható) rendelkező Wenyen Gabriel biztos alapot adhat Jamesék köré, de nyilvánvaló, hogy ez a három játékos édeskevés lesz ahhoz, hogy stabil teljesítményt nyújtson a csapat. 

Problémát jelenthet az is, hogy a Lakers már évekkel ezelőtt, még a Davis-cserében továbbadta szinte minden értékesebb draftjogát. Így az a lehetőség sem áll fenn, hogy az NBA draftjának első körében tehetséges játékost hívjanak magukhoz. Például az idei első körös választásukkal a New Orleans Pelicans vagy a Memphis Grizzlies szerződtethet játékost. 

Az is fennálló opció, hogy valamilyen csoda folytán elcseréljék Russell Westbrookot, így megszabadulva az irányító hatalmas fizetésétől is. Jó kérdés viszont, hogy mégis melyik csapat venné át az irányító 47 millió dolláros bérét, és mit kapna cserébe érte a Lakers. Amennyiben megszabadulnának a kaliforniaiak Westbrooktól, sokkal több lehetőség nyílna számukra a szabadügynökpiacon új játékosok szerződtetésére. 

Egy dolog biztos, a Lakersnek jelenleg egy új edzőre és olyan fiatal játékosokra lenne szüksége, akik játékszervezésre, távoli hatékony dobóformára és legalább átlagos védekezésre is képesek.

LeBron James és Anthony Davis jövőre is egész biztosan a csapatnál marad, Russell Westbrook sorsa még kérdőjeles.

A Lakers vezetőségének az első dolga a számukra már elrajtolt holtszezonban az lesz, hogy találjanak a piacon egy új edzőt, és a lehető legjobb játékosokat vadásszák le a szabadügynökpiacról annyi pénzért, amennyi keretük erre csak maradt. 

(Borítókép: Getty Images)