Történelmi siker, a Sopron Basket megnyerte az Euroligát

DVAST20220308018
2022.04.10. 18:09
A női kosárlabda-Euroliga döntőjében a Sopron Basket Isztambulban 60–55-re legyőzte a török Fenerbahçét, ezzel megnyerte Európa legerősebb kupasorozatát.

14 ezer török fanatikus előtt kellett megmérkőznie a nemzetközi sztárokat felvonultató Fenerbahçéval a Sopron Basketnek. A két együttes az Euroliga idei kiírásában a csoportkörben is egy csoportban szerepelt, akkor a törökök oda-vissza magabiztosan legyőzték Gáspár Dávid együttesét.

Ezúttal viszont a Sopron már a legelején jelezte, hogy rendkívül nehéz ellenfél lesz, és szűk hét perc alatt 12–0-s rajtot vett.

A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia volt ekkor az első számú pontfelelős, Határ Bernadett pedig uralta a palánkok alatti területet, ám neki később le kellett ülnie faultgondok miatt. A hazaiak nem találták a rendkívül kemény soproni védekezés ellenszerét, borzasztó dobásokkal dolgoztak, az első negyedet mindössze hat szerzett ponttal zárták.

A második negyedben megkezdte a felzárkózást a török sztárklub, egy ponton ötre csökkentette a különbséget, de egy újabb soproni rohammal ez hamar visszament tízre, és ennyi is maradt a félidőig.

A nagyszünet után folytatta a kapaszkodást a Fener, a harmadik játékrész közepén egyetlen büntetőre volt a hazai együttes az egáltól, ám azt nem tudta értékesíteni Olcay Çakir. Gáspár Dávid időkérése jót tett, ismét elkapta a vonalat a Sopron, amely a negyed végi triplaesőből is jobban jött ki, így hétpontos fórral fordult a záró felvonásra.

Amelyben aztán szintén végig előrébb járt a magyar együttes, és hiába jött fel három pontra a hajrában a vendéglátó, Fegyverneky és Gabby Williams büntetői elegendőnek bizonyultak a finálé lezárásához, ugyanis a törökök 58–55 után már nem tudtak több pontot szerezni.

A Sopron története első Euroligáját nyerte meg (sorozatban negyedszer jutott be a Final Fourba, legjobb eredménye egy második hely volt eddig 2018-ból, hazai pályán), ráadásul első magyar csapatként nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot!

(Borítókép: MTI / Vasvári Tamás)