Litvánia is legyőzte a magyar kosárválogatottat

DEBRE20220906021
2022.09.06. 19:39
A magyar férfi kosárlabda-válogatott sima vereséget szenvedett a litván csapattól kedden az Európa-bajnokság kölni csoportjának negyedik fordulójában, így továbbra is nyeretlen.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese csütörtökön mutatkozott be egymás utáni második Eb-jén, és 95–85-re kikapott a bosnyákoktól, szombaton 103–88-ra alulmaradt a címvédő szlovénokkal szemben, majd vasárnap óriási csatában 78–74-es vereséget szenvedett az olimpiai ezüstérmes franciáktól. Ez egyben azt jelentette, hogy a hátralévő két csoportmeccsnek már nem maradt tétje Vojvoda Dávidék számára, mivel biztosan lemaradtak a továbbjutást jelentő első négy helyről, és két győzelemmel sem kerülhettek be a nyolcaddöntőbe.

A válogatott ráadásul a folytatásban nem számíthatott Hanga Ádámra, a Real Madrid klasszisa ugyanis combsérülést szenvedett, és elutazott klubjához kezelésre.

Ami a keddi ellenfelet illeti, a litvánok szintén három vereséggel álltak, de ők még reménykedhettek a továbbjutásban. Ehhez okvetlenül meg kellett verniük a magyarokat, illetve az is fontos volt nekik, hogy csoport keddi első összecsapásán a franciák legyőzzék a bosnyákokat. Jól tudták ezt a korán kiérkezett litván szurkolók is, akik üdvrivalgással fogadtak minden francia kosarat, mint ahogy a túloldalon a kimaradt bosnyák helyzeteket is. Az olimpiai ezüstérmes gallok végül hozták a papírformát, így életben tartották a litván továbbjutási álmokat.

A balti alakulat ennélfogva éles meccsre készülhetett, és az is némiképp rossz ómen volt a csata előtt, hogy a magyar válogatott éppen Litvániától szenvedte el története legsúlyosabb vereségét: az 1939-es Eb-n az ellenfél 7915-re nyert Kaunasban. A túloldalon amúgy a magyaroknak ismerős arcok álltak, mivel két hete világbajnoki selejtezőn is találkozott a két csapat, akkor a litvánok 88–78-ra győztek Szombathelyen.

A rivális tehát annak a tudatában kezdte meg a negyedik fordulós mérkőzést, hogy győzelem esetén marad esélye a berlini folytatásra, vereség esetén viszont – a magyarokkal együtt  csomagolhat a csoportkör után.

Az MTI beszámolója szerint vélhetően a biztos búcsú miatt mintegy 100 főre fogyatkozott a magyar tábor a Lanxess Arenában, miközben a szemközti palánk alatt legalább ezer piros-zöld-sárga szurkoló biztatta kedvenceit.

A Vojvoda vezette magyarok 7–6 után sorozatban 9 pontot kaptak, főként a két NBA-sztár, Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans) és a legendás Arvydas Sabonis fia, Domantas Sabonis (Sacramento Kings) jóvoltából.

Ivkovics Sztojan 917-nél időt kért, és sikerült felrázni a társaságot, mivel nemsokára 1620 állt a nagyórán, közben a 37 éves Ferencz Csaba bedobta első pontjait az Eb-n.

A második negyedben Perl Zoltán triplájával egy pontra csökkent a távolság (2324), a Japánban légióskodó Allen Rosco remek betöréseket mutatott be, és 2726-nál már a magyarok voltak előrébb. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert két dobott pontra 15-öt kapott a csapat, amit egy egész szektort befedő zászló kifeszítésével ünnepeltek meg a litván szurkolók. A nagyszünetben 3348 volt az állás.

Térfélcsere után 4262-nél eldőlni látszott a mérkőzés, a 211 centis Valanciunas  aki vasárnap a litvánok kétszeri hosszabbítás után elveszített németek elleni meccse után görcsöktől kiabálva ment be az öltözőbe  ekkor 21 pontnál tartott. A túloldalon hamarosan a csereemberek kerültek pályára, ennek ellenére nem csökkent a hátrány, az utolsó játékrész 5275-ről indult. Közben Váradi Benedek ujjsérüléssel a kispadra kényszerült.

A hátralévő időre már nem maradt számottevő izgalom, a rivális magabiztosan őrizte előnyét, és sikerével életben tartotta nyolcaddöntős esélyeit. A négy vereséggel álló magyar csapat szerdán 20.30-tól fejezi be Eb-szereplését a házigazda németek ellen.

KOSÁRLABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
B csoport, 4. forduló

Litvánia–Magyarország 87–64 (2218, 2615, 2719, 1212)
Pontszerzők: Valanciunas 21 pont, Sabonis 19, Grigonis 15, Jokubaitis 10, Lekavicius 6, Kuzminskas 4, Echodas 4, Giedraitis 4, Brazdeikis 2, Butkevicius 2, illetve Perl 16, Vojvoda 10, Allen 10, Golomán 6, Eilingsfeld 5, Keller 5, Hopkins 4, Benke 2, Ferencz 2, Somogyi 2, Váradi 2.

(Borítókép: Somogyi Ádám (balra) és a litván Martynas Echodas a férfi kosárlabda-Európa-bajnokság Magyarország–Litvánia-mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában 2022. szeptember 6-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)