Három meccs után krízisbe került a szupercsapat, kilátástalan a helyzet

GettyImages-1244122061
2022.10.26. 06:49
Háromból semmi. Egyelőre ez a mérlege a Los Angeles Lakersnek a múlt héten rajtolt észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) alapszakaszában. És ha ennyi nem lenne elég, nemcsak a három vereség a legnagyobb problémája a LeBron James vezette alakulatnak, hanem a mutatott, kilátástalan játék, a csapaton belüli frusztráció, és Russell Westbrook személye is súlyosbítja a helyzetet. De hogyan jutott ilyen mélységekbe a Los Angeles-i szupercsapat, és mi lenne ebből a kiút?

Már a tavalyi évben is súlyos, dollármilliós bukás lett a vége a szupercsapatnak kikiáltott Los Angeles Lakersből. Még a rájátszásba sem jutottak be, sőt a nyári holtszezon alatt még rosszabb lett a helyzet: nem érkeztek olyan játékosok, akik változást hoznának a keretbe, és a csapatban maradt Russell Westbrook is, aki hatalmas szerződése miatt valósággal elcserélhetetlenné vált a ligában.

Alig kezdődött el az idei szezon, a Lakers már most felállított egy történelmi negatív rekordot, továbbá 0–3-mal kezdett, ami felhangosította az eddig se olyan halk véleményeket, miszerint betelt a pohár, Westbrooknak nincs maradása LA-ben, és ez így nem mehet tovább. Nehéz ezzel az állásponttal nem egyet érteni, főleg azoknak, akik láttak idén már Lakers-meccset. Sokak szerint már az hatalmas hiba volt, hogy tavaly nyáron Russell Westbrookot szerződtette a csapat, de ez a döntés részben LeBron James akarata is volt, így nem nagyon kérdőjelezték meg a franchise-on belül.

Azóta bebizonyosodott, hogy Westbrook korántsem az a játékos, aki bármilyen szinten passzolna a csapatba, cserébe akkora a szerződése, hogy szinte lehetetlen találni olyan csapatot, amely készséggel átvenné az irányítót az ismert bérével együtt. Hogy egészen pontosak legyünk, a 33 éves játékosnak az idei szezonban mintegy 47 millió dollárt kénytelen kicsöngetni munkáltatója.

Emellett még bőven van, ami miatt fájhat az újonnan kinevezett vezetőedzőnek, Darvin Hamnek és LeBron Jameséknek a feje. A tavalyi borzasztó szezon után mindenki úgy gondolta, hogy az első lépés a változás felé egy új vezetőedző lesz. Ez meg is történt a nyár folyamán, Frank Vogelnek megköszönték a munkát és a helyére kinevezték Darvin Hamet, akinek még sok vezetőedzői tapasztalata nincs a ligában, igaz, évek óta NBA-csapatok edzői stábjaiban tevékenykedett.

Hamar kiderült azonban, hogy egy vezetőedző személye nem fogja elhozni a gyökeres változást, a kerethez is hozzá kellett nyúlni, ami viszont nem úgy sikerült, ahogy azt előre eltervezték. Érkezett a csapathoz Patrick Beverley, aki amellett, hogy jó védekező képességekkel rendelkezik, támadásban nem tud sokat hozzátenni a játékhoz, de a csapathoz szerződött az a Loonie Walker IV is a San Antonio Spursből, aki az egyetlen értékelhető szerzeménye volt nyáron a Lakersnek. A dobóhátvéd komoly erősítést jelent támadásban, de egyelőre ezt is csak részben bizonyította a pályán.

Ami a fiatalokat illeti, még a három évvel ezelőtti Anthony Davis-cserében a Lakers konkrétan az egész jövőjét feladta, mivel rengeteg jövőbeli draftcetlit áldozott be a magas emberért. Így rövid távon nem számolhatnak azzal a Los Angeles-iek, hogy az NBA játékosbörzéjéről ígéretes tehetségeket szerződtessenek.

Térjünk ki arra, mi áll a borzasztó szezonkezdet mögött. Nem véletlenül emeltük ki az előbb Loonie Walkert, mivel égető szüksége lenne a Lakersnek megbízható dobókra távolról is. Ezt leginkább az a tény támasztja alá, hogy a csapat történelmi, negatív rekordot döntött, ami a triplázást illeti. A vonalon túlról a szezon első kettő mérkőzésén egészen botrányosan célzott a csapat, sosem látott alacsony százalékot produkálva. Számszerűsítve ez annyi tesz, hogy 85 kísérletből 19 alkalommal sikerült csak a gyűrűbe találniuk tripladobásból a Lakers játékosainak, ami 22%-os hatékonyságot jelent. 

Ez az NBA történetének leggyengébb mutatója, az alapszakasz első két találkozóját tekintve.

És ahogy mondani szokták, ez még mindig nem volt semmi, mivel a harmadik, Portland Trail Blazers elleni mérkőzésen még pocsékabbul céloztak, és mindössze hat triplát dobtak a 33 kísérletből. Ironikusan erre LeBron James csak annyit mondott a vereség után:

Egy centet sem tudunk bedobni az óceánba.

Megkérdezték a Lakers legnagyobb sztárját Russell Westbrookról is a Portland elleni mérkőzés után, azonban nem kommentálta társa teljesítményét. Azt sem lehet elfelejteni, hogy Westbrook a Los Angeles Clippers elleni mérkőzésen 11 kísérletből egyszer sem talált be a gyűrűbe, míg a Portland ellen négy kosarat szerzett, azonban ezt is 15 kísérletből sikerült összehoznia. A Trail Blazers elleni mérkőzésen továbbá olyan érthetetlen és rossz döntéseket hozott az irányító, amivel elősegítette azt, hogy az ellenfél visszahozza az utolsó másodpercekben a mérkőzést, és legyőzze a Lakerst.

A gyenge dobóformához még társult egy abszolút szervezetlen játék, a sztárok frusztráltsága a mérkőzés közben, és rendkívül rossz lepattanózás, amiből értékes pontokat szerzett a Portland. Továbbá az sem segít a helyzeten, hogy helyi források szerint az öltözőben is rendkívül rossz és feszült hangulat uralkodik.

Természetesen még csak három meccs telt el az 82 mérkőzésből álló alapszakaszból, így temetni még korántsem kell a csapatot, de villámgyorsan lényeges változásokat kell hozni, mert ha minden így megy tovább, akkor nagyon hamar a rájátszást jelentő helyekről is lemondhatnak a kaliforniaiak. 

Az első lépés a változás felé pedig egyértelműen Russell Westbrook elcserélése lenne.

A folytatás sem ígérkezik könnyebbnek. A Lakers szerdáról csütörtök virradóra a Denver otthonában lép pályára, majd a Minnesota vendégeként játszik, aztán újra összecsap a Denverrel, miután a szintén komoly játékerőt képviselő New Orleans Pelicans lesz az ellenfele. Így ha nem figyelnek LeBron Jamesék, nagyon hamar komoly hátrányba kerülhetnek az amúgy is rendkívül erős és kiélezett nyugati konferenciában.

(Borítókép: Getty Images)