76 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen

GettyImages-1452815635
2022.12.28. 06:34 Módosítva: 2022.12.28. 07:31
Luka Doncic még csak 23 éves, de már átírta az NBA rekordlistáját. A legfrissebb bejegyzés a csúcsok könyvében egy 60 pontos, 21 lepattanós, 10 gólpasszos gyöngyszem, a Nemzeti Kosárlabda-szövetség (NBA) történetének első 60 pontos, 20 lepattanós tripla-duplája. Az már csak hab a tortán, hogy a szlovén fenomén egyéni csúcsot döntött a szerzett pontok és a lepattanók terén, továbbá a 60 pont klubrekord is, a Dallas Mavericks veretes történelmében senki, még Dirk Nowitzki sem dobott ennyit. Ja, és a lényeg: a Mavericks hosszabbításban 126–121-re megverte a New York Knickset az NBA legutóbbi játéknapján.

Hol is kezdjük?!

Kezdjük a végén. 33,2 másodperc volt hátra a Dallas Mavericks–New York Knicks NBA-mérkőzésből, amikor Miles McBride értékesítette mindkét büntetőjét, ezzel kilencpontos, 112–103-as vezetéshez juttatta a vendégeket.

Game over, ennyi volt, újabb hazai vereség a texasiaknak.

Oké, hét másodperccel később Christian Wood, a dallasi center bebombázott egy triplát, de hatpontos hátrányt 26 másodperc alatt lehetetlen behozni, pláne úgy, hogy a labda az ellenfélnél van. 

Vagy mégis? Luka Doncic ellopta a labdát Quentin Grimestól, Tim Hardaway Juniorhoz passzolt, de a tripla lejött a gyűrűről. A lepattanó azonban a szlovéné, aki 15,1 másodperccel a lefújás előtt értékesítette a ziccert. Sőt, gól jó, plusz fault, a megítélt büntető is benn volt, már csak három pont volt a differencia, 112–109. 

New York-i időkérés, Tom Thibodeau, a Knicks edzője veszélyt szimatolt. Jó orra van. Indult a játék, 11,1 másodperc volt hátra, amikor Doncic faultolt. McBride csak a másodikat dobta be, 113–109, dallasi time-out. Van még visszaút innen?

Van, ha Luka az irányítód. Doncic Spencer Dinwiddie-hez játszott, a tripla a gyűrűben, 113–112, 9,1 másodperc volt hátra, újabb Knicks-időkérés.

Aztán Dinwiddie faultol, McBride mindkettőt bedobja, 115–112, 7,1 másodperc az élet. Vagy a halál?

Jön a Dallas, Grimes odaüt Doncicnak, ez a jó megoldás, csak két büntető következik, és három pont a különbség 4,1 másodperccel a dudaszó előtt. Doncic bedobta az elsőt, majd a másodikat szándékosan kihagyta, hátha történik valami a kavarodásban. 

Történt bizony. A labda ide-oda pattogott a levegőben, végül Doncic kezében kötött ki, és ő négy méterről, lehetetlen egyensúlyi helyzetből bedobta!

Érdemes megnézni a szlovén reakcióját!

Doncic utólag elárulta, a hajrá forgatagában azt hitte, megnyerték a meccset, azért kezdett el félőrülten táncolni. Pedig csak kiegyenlítette az állást...

Szóval, vége lett a rendes játékidőnek, 115–115, jöhetett a hosszabbítás. Ott már nem volt mese, a Dallas 11 pontjából Doncic hetet szerzett, 126–121-re győzött a Mavericks, és a hazai irányító a következő statisztikai adatsorral fejezte be a meccset:

60 pont, 21 lepattanó, 10 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk, 21/31 mezőnyből, 16/22 büntetőből.

És akkor a rekordok.

A 60 pont és a 21 lepattanó egyéni csúcs, a 60 pont Mavericks-klubrekord, ez az első olyan tripla-dupla az NBA 1946 óta íródó történetében, amikor valaki legalább 60 pontot és 20 lepattanót termelt. Ja, és a 2022–2023-as szezonban a 60 pont NBA-idénycsúcs.

Dirk Nowitzki, akinek a minap avatták fel a szobrát, a díszpáholyból csipszet majszolva hitetlenkedve figyeli a történteket. Ilyesmire még ő sem volt képes játékoskorában. 

Természetesen nyilatkoznia kellett Doncicnak a lefújás után. Ne hagyjuk ki, mert félelmetes!

– Hatvan pont, húsz lepattanó, tripla-dupla…

– Hatvan pont?!

– Annyi bizony, Hatvan pont, húsz lepattanó, ilyesmi sohasem történt még.

– Elnézést kérek… Teljesen kivagyok. Szükségem van egy életmentő sörre. 

– Megoldjuk…

Még egy apróság. Az NBA statisztikusai kiderítették, hogy az elmúlt húsz évben, amikor maximum 35 másodperccel a lefújás előtt legalább kilenc ponttal vezetett egy csapat, még sohasem kapott ki. Nem kevesebb mint 13 884 ilyen alkalom volt, és egyszer sem fordult elő, hogy a kilencpontos hátrányban lévő csapat kiegyenlítsen, pláne győzzön. 

Egészen mostanáig. 

(Borítókép: Luka Doncic a New York Knikcs elleni mérkőzésen 2022. december 27-én. Fotó: Tim Heitman / Getty Images)