Megkapta a magáét az öltözőben a csúcsdöntő fenomén

GettyImages-1452427701
2022.12.28. 14:04
Luka Doncicot senki sem tudta lehűteni a Dallas Mavericks kedd esti NBA-kosármeccsén a New York Knicks ellen, a szlovén zseni meg sem állt 60 pontig, 21 lepattanóig és 10 gólpasszig, amivel a liga 76 éves történetének első 60–20-as tripla-dupláját produkálta a texasiak által hosszabbításban 126–121-re megnyert mérkőzésen. Mígnem a kötelező interjúk után belépett az öltözőbe, ahol érkezett a hideg zuhany, szó szerint.

Luka Doncic még csak 23 éves, és az ötödik évadját tölti a világ legrangosabb kosárlabdaligájában, az NBA-ben. Más ennyi idősen kezdi a profi karrierjét, a 201 centis, 103 kilós szlovén fenomén háta mögött már annyi dicsőség van, amennyi egy pályafutása vége felé járó veteránnak is sok lenne.

A legfrissebb hőstett: kiharcolta a hosszabbítást egy olyan szituációban, ami korábban még sohasem sikerült, pedig 13 884 alkalommal próbálkoztak vele az utolsó húsz évben az NBA-ben: 33 másodperccel a vége előtt még kilenc ponttal vezetett az ellenfél, mégis hosszabbításra mentette a meccset a szlovén varázsló, majd a ráadás öt percben győzelemre vezette a Dallas Mavericks csapatát. No és közben megcsinálta a történelem első 60 pontos, 20 lepattanós tripla-dupláját.

Csoda-e, hogy utána megkapta a magáét a társaktól az öltözőben?!

Bőrig ázott a ljubljanai fenomén, aki már 16 éves korától gyűjtötte a babérokat a Real Madridban: háromszoros spanyol bajnok (2015, 2016, 2018), az ACB Liga MVP-je (2018), kétszeres Király Kupa-győztes (2016, 2017), Euroliga-győztes (2018), Euroliga-MVP (2018), Euroliga Final Four-MVP (2018.). Európa-bajnok a szlovén válogatottal (2017). Az NBA-ben pedig az utóbbi három idényben beválasztották az idény legjobb ötösébe, háromszoros All-Star. 

Doncic humoránál volt. Amikor a fejére olvasták, hogy 60 pontot, 21 lepattanót és 10 gólpasszt gyűjtött, mosolyogva felemelte a mutatóujját: „Plusz volt két labdaszerzésem, egy blokkom, továbbá elhoztam a labdát egy feldobásnál!”

Ehhez még tegyük hozzá, hogy elnézést kért a rekordméretű tripla-duplájáért, plusz benyögte, hogy pokoli fáradt, és egy életmentő sörre lesz szüksége. 

Jason Kidd, Doncic edzője magasztalta sztárjátékosát:

Nem könnyű olyasmit megcsinálni, ami addig még senkinek sem sikerült  mondta a mester, aki pedig igencsak otthonos a tripla-duplák műfajában. – Előtte is voltak óriási kosarasok, Elgin Baylor, Wilt Chamberlain. Ők külön kasztot képviseltek. De Luka most rajtuk is túltett.

Még egy őrületes statisztikai adat: Doncic a Mavericks 126 pontjából 85-nek részese volt kosárszerzőként vagy gólpasszadóként. Ez nála egyéni csúcs, a Dallas pontjainak majdnem 70 százalékában benne volt a keze. 

Doncic 47 percet töltött a pályán a lehetséges 53-ból. Nagyszünet után mindössze 12 másodpercet pihent. Öt személyi hibával játszotta végig a hosszabbítást. A végén, amikor interjút adott, csak ennyit volt képes kinyögni:

Pokoli fáradt vagyok. Szükségem van egy életmentő sörre. 

Az öltözőben előbb jeges vizet kapott a nyakába. Azt még rögzítette a kamera. Az életmentő söröket már nem...

Még egy lábjegyzet: minden idők egyik legkiélezettebb küzdelme van kibontakozóban a pontkirályi címért Doncic és a kameruni center, a 213 centis Joel Embiid között. Utóbbi szerda hajnalban 48 pontot dobott, miközben csapata, a Philadelphia 76ers 116–111-re kikapott a Washington Wizardtstól.

Jelenleg Embiid pontátlaga 33,7, ami alig egy tizeddel jobb Doncic 33,6-énél. Meccsről meccsre változhat az állás...

(Borítókép: Luka Doncic a New York Knicks elleni mérkőzésen 2022. december 27-én. Fotó: Ron Jenkins / Getty Images)