Még a bíróval is flörtöl, miközben átírja a sporttörténelmet

GettyImages-1245913781
2023.01.01. 08:29
Luka Doncic olyan sorozattal zárta le az óévet, amihez foghatóra még soha, senki sem volt képes az NBA-ben: ő az első kosaras, aki egy ötmeccses sorozatban legalább 225 pontot, 50 lepattanót és 50 gólpasszt szerzett. Ehhez „csak” annyit kellett csinálnia vasárnap hajnalban, hogy 51 pontot, 6 lepattanót és 9 gólpasszt teljesítsen a 126–125-re megnyert Dallas Mavericks–San Antonio Spurs mérkőzésen.

A Spurs ellen 51 pontot dobó Luka Doncic minden egyes pontjára szüksége volt a Mavericksnek ahhoz, hogy megszerezze sorozatban hatodik győzelmét. Amúgy az az 51 nagyon simán 52 lehetett volna, csakhogy abban az esetben még esélye lett volna a San Antoniónak az egyenlítésre, sőt, a győzelem megszerzésére is. A legalább 200-as kosárlabda IQ-val rendelkező Doncic ugyanis ezt csinálta 4 másodperccel a lefújás előtt:

Szándékosan kihagyta a második büntetőt, nekivágta a labdát a gyűrűnek, majd a visszapattanót megkaparintva magánál tartotta, amíg le nem járt a játékidő. 

Ugyanezt csinálta két meccsel korábban a New York Knicks ellen, szándékosan elrontotta a második büntetőjét, hogy utána megszerezze a lepattanót, és kiharcolja a hosszabbítást:

Doncic nyolc nap leforgása alatt harmadszor érte el vagy lépte túl az 50 pontos határt, az utóbbi öt mérkőzését nézve 45,6 pont, 11,2 lepattanó és 10,2 gólpassz az átlaga, ő az első kosaras az NBA történetében, aki egy ötmeccses szakaszban túllépte a 225 pontot, az 50 lepattanót és az ugyanannyi asszisztot. Ehhez még jön a 2,5-ös labdaszerzési átlag, plusz a Mavericks hatos győzelmi szériája, amivel már a nyugati főcsoport negyedik helyén áll a csapat 21/16-os mutatóval. 

És a bónusz: Doncic átvette a vezetést Joel Embiidtől a pontszerzők versenyében, 34,2-es átlaggal vezeti a mezőnyt a 33,2-es mutatóval álló philadelphiai center előtt. 

Doncic vasárnap hajnali mérkőzésének összefoglalója:

 A mérkőzés előtt megkérdezték Gregg Popovichot, a Spurs edzőjét, mi a terve Donciccsal kapcsolatban. Az öreg edző humoros akart lenni:

Megpróbáljuk 50 pont alatt tartani.

Nem sikerült.

Íme Doncic utóbbi öt bámulatos mérkőzésének statisztikája:

2019-ben a STAPLES Centerben egy Los Angeles Lakers-Dallas Mavericks mérkőzésen Doncic arra lett figyelmes, hogy valaki szlovénul (!) szól hozzá. Megfordult, és látja ám, hogy az illető nem más, mint a nyelvzseni, Kobe Bryant. Luka nem jött zavarba, meccs közben lejattolt a legendával. 

Luka amúgy nem jön könnyen zavarba, ellenben hajlamos arra, hogy másokat zavarba hozzon. Mint például 2021. március 17-én a Los Angeles Clippers ellen.  Amikor elkezdett flörtölni Ashley Moyer-Gleichhel, a meccs csinos játékvezetőjével:

Doncic és a bíró között ez a párbeszéd zajlott le, egy kis szójátékkal fűszerezve:

There's a foul.

What foul?! What foul?!

Fouling in love with you.

Nehéz lefordítani magyarra úgy, hogy a poén megmaradjon.  

(Borítókép: Luka Doncic a San Antonio Spurs elleni meccsen 2022. december 31-én. Fotó: Michael Gonzales / NBAE / Getty Images)