A magyar csodagyerek padlóba döngölte a 211 centis mali óriást

PAP 8945
2023.02.23. 18:24
Az Index a minap írt arról a Badalonában rendezett U14-es kosárlabdatornáról, amelynek szenzációja az állítólag 13 éves, 211 centis mali fenomén, Mahamadou Landouré volt: a Real Madrid játékosa 56 pontot dobott a Minicopa döntőjében. Számunkra azonban jóval érdekesebb, hogy volt egy magyar résztvevője is a rangos viadalnak, bizonyos Kurfis Zétény, a Honvéd szintén 13 éves tehetsége, aki akkora „sapkát” osztott ki az afrikai óriásnak, hogy Landouré másodpercekig kereste az egyensúlyát.

Szerda este van, tele a Hunyadi János utcai CAMUNGO SportLab csarnok parkolója, gyűlnek a sportszülők a Bp. Honvéd–MAFC U14-es fiú kosárlabda-mérkőzésre. A találkozóra készülők egyike a 13 éves, 196 centiméter magas Kurfis Zétény, aki a napokban Katalóniában, Badalonában vendégszerepelt, a Joventut csapatának meghívottjaként. A fiatal magyar kosaras aztán nemcsak szerepelt, hanem remekelt is: az elődöntőben például akkora blokkot osztott ki a Real 211 centiméteres mali óriásának, a döntőben 56 (!) pontot szerző Mahamadou Landourénak, hogy a nagyra nőtt srác egy darabig azt sem tudta, hol van és merre jár.

 A látványos szerelés 2:00 percnél.

Van még majdnem egy óra a kezdésig, odabent már melegítenek a fiúk, találomra megszólítom egyiküket. Pont Zétény az, akiből úgy kell harapófogóval kihúzni a szavakat. Azt viszont megerősíti, hogy minden igaz, amit olvastam róla a Joventut honlapján, egyéb részletekkel azonban csak a rangadójuk után tud szolgálni. 

Az édesapa, Kurfis Gábor viszont szinte mindenben ellentéte a fiának. Bőbeszédű, közlékeny férfi, és termetre sem marad el sokkal még bőven növőfélben lévő „kisfiától”.

Meglepetésként ért bennünket a meghívás. Januárban telefonáltak a Honvédból, már nem emlékszem, hogy Báder Márton szakmai igazgató volt-e, vagy Fodor Márton, a klub vezető játékosmegfigyelője, de azt mondták, hogy itt van egy magyar sportmenedzser, aki beszélne velem. Kiderült, hogy a Joventut Badalona rendezi február közepén a Minicopát, ami tulajdonképpen a spanyol Király Kupa, a Copa del Rey serdülő változata, és Zétényt meghívnák a csapatukba vendégjátékosnak – mondta az édesapa.

Zétit, ahogy az apja becézi, videofelvételek és mérkőzések streamingjei alapján kinézték maguknak a katalánok, és már a torna előtt meghívták apát és fiát január végére, február elejére egy edzésekkel fűszerezett látogatásra, minden költség fedezésével. Már a második edzés után szóltak, hogy benevezik a Minicopára, mert elnyerte a tetszésüket. 

Aztán hazautaztak, majd vissza Badalonába, már a tornára, ahol Zéti öt meccsen játszott, tíz pont és tíz lepattanó körül volt az átlaga. Együttese a harmadik helyet szerezte meg, amelyet így ünnepelt:

A földön fekvő srác Kurfis Zétény.

Kicsit tartottunk a Minicopától, már csak a nyelvi nehézségek miatt is. Ráadásul nem spanyolul, hanem katalánul beszél mindenki – folytatta az édesapa, aki annak idején szintén kosarazott, de nem túl magas szinten. – Szerencsére Zéti hamar felvette a ritmust, gyorsan beilleszkedett, befogadták a társak. Az elődöntőben 68–65-re kaptunk ki a Realtól, a fiam fogta Landourét, aki mindössze tizennégy pontra volt képes. Sajnos három perccel a befejezés előtt Zéti kipontozódott, és hogy mennyire fontos volt az ő játéka, azt bizonyítja, hogy abban a három percben, amikor ő már nem volt a pályán, 9–0-es szériát csinált a Madrid, amivel megnyerte a meccset.

A bronzmérkőzésen a Valencia ellen Zétény 12 pontot, 17 lepattanót és 2 gólpasszt hozott össze, 31-es értékszámmal ő lett a mezőny legjobbja.

Zéti 90 kilogrammjához, a 196 centiméteréhez 47-es lábméret párosul, és az orvosok azt mondják, hogy a vizsgálatok alapján körülbelül 208 centis lesz majd, ha végül megáll a növésben. 

Zétény természetesen álmodozik az NBA-ről, a New Orleans Pelicans a kedvenc csapata, Zion Williamson miatt. A magyar tehetség úgy véli, a játéka hasonlít is Williamsonéra. Ahogy az apja mondja, Zéti szerencsés csillagzat alatt született, a dátum a következő: 09.09.09. Azaz 2009. szeptember kilencedike, tehát majd ősszel lesz tizennégy éves. A család Mogyoródon lakik, Zéti hetedik osztályba jár Fóton, a Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnáziumba, van egy nővére és egy kishúga, utóbbi ötéves, és bátyja példáját követve már szorgalmasan pattogtatja a labdát.

A rangadón a Honvéd mintha bennragadt volna az öltözőben, az egész pályás letámadást játszó műegyetemiek 10–0-ra elhúztak. Főhősünk vezérletével aztán feléledt a Honvéd, és az első negyed végétől állóháború kezdődött, váltott vezetéssel. Rengeteg volt az eladott labda, ebben a Honvéd járt az élen, de aztán leeresztett a végére a MAFC. Zétény viszont feltámadt, még zsákolt is egy hatalmasat, a mezőnyben ő volt az egyetlen, aki előhúzta ezt a mutatványt.

Pár másodperccel a lefújás előtt, 55–55-ös állásnál az egyik honvédos szórt egy triplát, amire már csak egyetlen büntetővel tudott válaszolni a MAFC, a Dózsa György útiak 58–56-ra nyertek.

Zétény statisztikája káprázatos: 21 pont, 18 lepattanó, 4 blokkolt dobás. 

Fenyődi Szabolcs, Zétény edzője áradozik tanítványáról:

Öröm egy ilyen tehetséggel dolgozni, edzésről edzésre fejlődik, a fanatizmusa, a munkamorálja elképesztő – mondja sztárjátékosáról. – Biztos vagyok benne, hogy a Badalona már kivetette a hálóját Zétire, de nincs ezzel baj, mi nem állunk a gyerek karrierjének útjába. Ha majd tényleg elhívják, hát menjen! De egyelőre még itt fejlődik, a Honvédban, egy korosztállyal feljebb is játszik, és tagja a korosztályos válogatottnak. Egyetlen gyenge pontja van, a büntetődobások, de majd megtanulja, és olyan hirtelen nő most, hogy a mozgáskoordinációja még nem érte utol a testmagasságát. 

Semmi baj, a büntetőzés a játék tanulható eleme. Hogy is mondta Rátgéber László, a zseniális szakember? 

Az a tehetség, aki többet tud, mint amennyit megtanult.

Márpedig azt, amit Kurfis Zétény már most, 13,5 évesen tud, sehol sem tanítják.  

(Borítókép: Kurfis Zétény 2023. február 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)