Tíz éve vette be New Yorkot a babaarcú forradalmár

GettyImages-162809405
2023.02.28. 17:44
Tíz éve játszották azt a mérkőzést, amelyen New York és a (sport)világ rádöbbent, hogy Stephen Curry milyen nagyszerű kosaras. A Golden State Warriors 2013. február 27-én – amikor Magyarországon már 28-át írtak – a Madison Square Gardenben lépett fel NBA-mérkőzésen. Az együttes 109–105-re kikapott ugyan, Curry viszont 54 pontos karriercsúcsot ért el, amellyel egy csapásra beindult a babaarcú forradalmár karrierje. És nem elhanyagolhatóan a Golden State mai napig tartó sikerszériája.

Előző este Indianapolisban játszott a Golden State, és 108–97-re alulmaradt egy olyan meccsen, amelyiken bunyó tört ki Roy Hibbert, a Pacers centere és David Lee, a vendégek magasbedobója között. A dulakodásban Steph Curry is részt vett, és a liga 35 000 dollárra bírságolta az akkor 24 éves irányítót. Aki ennek ellenére is 38 pontot dobott, benne hét triplával.

Így érkeztek el a kaliforniaiak a back-to-back dupla erőpróba második mérkőzésére a Gardenbe, a világ leghíresebb (kosár)csarnokába.

Akkoriban a Warriors még nem volt dinasztia, csak kuriózum. A későbbi szupercsapat magva, a Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green trió már ott volt a parketten, de még nem lehetett sejteni, hogy valami különleges van készülőben. Az edző még nem Steve Kerr volt, hanem Mark Jackson. Kerr akkoriban televíziós kommentátorként kereste a betevőt, és éppen repült haza egy általa közvetített meccsről. Átlagos, szürke, tél végi szerda este volt.

Emlékszem, ültünk a gépen, és többen néztük a Knicks–Warriors-meccset. Steph mindenkit lenyűgözött. Innen is, onnan is hallottam az ámuldozó kiáltásokat egy-egy mesés tripla láttán. Akkor még nem tudtam, hogy hamarosan a játékosom lesz

– idézte fel Kerr a történelmi estét.

Steph a második negyedben begyújtotta a rakétákat. Ziccert dobott. Eleresztette egyik szabadalmaztatott floaterét. Tollpihe puhaságú középtávoli tempókat dobott. És persze egyik hármast verte be a másik után. Tizenhárom triplával kísérletezett, és azokból tizenegy célba talált – ez 84,6 százalékos teljesítmény a hármas vonalon túlról!

Pedig lassan indult be, négy pontot szerzett az első negyedben, aztán viszont annál jobban rákapcsolt. Huszonhárom a másodikban, tizenegy a harmadikban és tizenhat a negyedikben!

Amikor a füst leülepedett, 54 pontnál állt meg a számláló. Egyéni (azóta megdöntött) karriercsúcs, NBA-idényrekord. 

Curry 54–51-re túldobta a csapata maradék részét. A másik négy kezdő (Green, Thompson, Harrison Barnes, Andris Biedrins) összesen 13 pontot szerzett, Curry több mint négyszer annyit. Steph mind a hét büntetőjét értékesítette.

Hogy akkor mégis miért kapott ki a Warriors? 

A vége előtt 4:42 perccel Curry bebombázott egy lehetetlen triplát. Amikor visszafelé futott, Green feltette a jobb kezét, hogy pacsizzon a társával, de Steph annyira belelkesedett a kosarától – amivel 100–99-re átvette a vezetést a Warriors –, hogy nem vette észre Draymond nyitott tenyerét, és egyszerűen elfutott mellette.

Kristálytisztán emlékszem a jelenetre. Steph egy gyors lerohanás végén lefékezett a triplavonal előtt, és elengedte a labdát, kosár. Örömében úgy ugrált visszafelé, mint egy bakkecske. És simán elfutott Draymond mellett, mert nem vette észre a pacsizásra emelt jobb kezét. Életem legviccesebb pillanata volt.

– mondta Klay Thompson.

Green sem felejtette el.

Hű, de gáz volt! Én pacsizni akarok, Steph meg elfut mellettem. El akartam süllyedni…

A meccs 105–105-re állt, és már csak 88 másodperc volt hátra. Curry felugrott a tizennegyedik triplakísérletéhez. Addig 13-ból 11 bement, ha ez is jó, akkor alighanem győz a Warriors. De a Knicks játékosai tudták, hogy nem hagyhatják Curryt zavartalanul dobni. Raymond Felton is vele ugrott, és blokkolta a dobást. J. R. Smith megindult a megszerzett labdával, ziccer, 107–105 – innen már nem volt visszaút. A vége 109–105 a Knicksnek.

Letört pezsgősüveg, ünneplés a barátokkal

Curry végigjátszotta a meccset, 48 percet töltött a pályán. Az elképesztő dobóteljesítmény mellett fizikailag is elismerést érdemlő alakítás.   

Akkor értettem meg, hogy Steph más, mint a többiek. Különleges. És a különleges előadással a világ legkülönlegesebb színpadán rukkolt ki, a Gardenben. Ez tette annyira feledhetetlenné ezt a produkciót

– áradozott róla még tíz év múltán is Thompson.

A meccset megnézték a helyszínen Curry csapattársai a Davidsonból, az egyetemi alma materből. Steph a portán lerakta a jegyeket Thomas Sandernek, Steve Rossiternek és John Falconinak, akik az egyik palánk mögül izgulták végig a meccset. Majd jó két órát vártak a lefújás után a kapuban, mire Curry végzett a tévéinterjúkkal és a riportereknek adott nyilatkozatokkal. 

Egész New York róla beszélt. Curry elindította a sportág forradalmát, megmutatta, hogy a pálya bármely pontjáról lehet kosarat szerezni.

Aztán elmentek négyesben vacsorázni a Cafeteriába, egy közeli, sokáig nyitva tartó étterembe. Steph állta a cechet. Rendeltek egy üveg pezsgőt is. A pincér felismerte Curryt, mert látta a meccset a tévében. Zavarában letörte a pezsgősüveg nyakát, amikor megpróbálta kilőni a dugót. 

Szegény fickó. Biztos korábban még nem látott ilyet

– mosolyog Curry tíz évvel az eset után.

Előtte. De azóta szinte minden héten Currytől…

(Borítókép: Steph Curry, a Golden State Warriors játékosa a Madison Square Gardenben, New Yorkban 2013. február 27-én. Fotó:  Nathaniel S. Butler / NBAE / Getty Images)