Soha nem került még ennél előkelőbb helyen magyar kosaras a női NBA-be

afp.com-20230325-PH-GTY-1476283059-highres
2023.04.11. 08:04 Módosítva: 2023.04.13. 02:14
Bár reménykedtünk, hogy első körben, a legjobb tizenkettő között választják ki Juhász Dorkát a közép-európai idő szerint kedd hajnalban, New Yorkban tartott WNBA drafton, azért így is minden idők legelőkelőbb sorszámával, a 16-ossal elkelt magyar kosaras lett. A UConn idén végzett, 23 éves center-bedobó játékjoga a ligában a négyszeres bajnok Minnesota Lynx csapatához került.

Juhász Dorka testmagassága egyike a világmindenség nagy rejtélyeinek, az amerikai források hol 6 láb 5 hüvelyk, hol 6 láb 4 hüvelyknek adják, ami 193–195 centi közötti termetet sejtet, egy minapi tévéinterjúban viszont 191 centisként jelölték. Ami biztos: szép magas lány Dorka, aki mostanáig center-bedobót, angolul power forwardot játszott a Connecticut Egyetem gárdájában, a UConn Huskies csapatában, minden idők legnevesebb és legsikeresebb női kosárlabdaedzője, Geno Auriemma keze alatt. 

A pécsi lány, aki annak idején Rátgéber Lászlónál sajátította el a sportág mesterfogásait, és a PEAC–Pécs együttesében már 16 évesen bemutatkozott az NB I-ben, 2018-ban került ki az Egyesült Államokba az Ohio Állami Egyetemre a Buckeyes csapatához. Itt három évet lehúzott, majd a mesterképzés két esztendejét a Connecticut Egyetemen végezte. 

Idén tavasszal a 12-szeres NCAA-bajnok Huskiesszal csak a legjobb 16-ig sikerült eljutni, a nyolcaddöntőben éppen Dorka korábbi csapata, az Ohio State Buckeyes 73–61-es győzelemmel parancsolt megálljt a UConn-nak március 25-én. Ezzel megszakadt a Huskies 14 éve tartó páratlan sorozata, 14 éve megszakítás nélkül mindig bejutottak a Final Fourba. Idén nem.

Különös érdekesség: Dorka éppen 14-es mezszámmal játszott a UConn csapatában…

Ezzel a videóval búcsúztatták társnői a végzős Dorkát.

De a java még csak ezek után következett Dorkának: a WNBA draftja! Korábban mindössze három magyar kosaraslánynak sikerült egyáltalán a draftig eljutnia: a végzős egyetemisták börzéjén 1999-ban Nagy Andrea a harmadik körben a 25-ös sorszámmal kelt el (Washingtion Mystics), ugyanebben az évben pedig Iványi Dalma a negyedik körben harminchetedikként, őt a Utah Starzz választotta. A teljes igazsághoz tartozik, hogy Nagy Andreát 1996-ban már draftolták, csak akkor még nem volt WNBA, csupán az elődje, az ABL működött. 2003-ban pedig Újhelyi Petrát a 16-os sorszámmal vitte el a Detroit Shock, amellyel mindjárt bajnokságot is nyert a magyar hölgy

A 2023-as draftot a New York-i Spring Studios nagytermében tartották meg, és bár Juhász Dorka ott volt a 15 különleges meghívott között, végül a második körben, a 16-os sorszámmal választotta ki őt a Minnesota Lynx gárdája.

Volt még egy UConn-játékos a dratfon, a mexikói Lou Lopez Sénéchal személyében, őt ötödikként választották, és végül két cserén keresztül a Dallas Wings együtteséhez került.

Az egyes sorszámmal a 196 centis Aliyah Boston kelt el South Carolinából, ő az Indiana Fever kosarasa lesz. 

Juhász Dorka így is minden idők legelőkelőbb helyen kiválasztott magyar kosarasa a WNBA draft történetében. Dorka ügyeit a Los Angeles-i Wasserman Agency intézi, menedzsere nem más, mint Patonay Ádám, a legendás edző, Patonay Imre fia. 

Dorkáról roppant hízelgően írt az ESPN, a legnagyobb presztízsű amerikai sportportál a draftot értékelő cikkében:

Juhász azonnal csatasorba tud állni a Minnesota Lynx csapatában, és rengeteget segíthet a lepattanók megszerzésével és a kosár alatti védekezésével. Ahogy a legtöbb csapatnál, a Lynxnél is jól vizsgáztak korábban a Huskiestől érkező fiatalok, és valószínűleg Juhász sem lesz kivétel.

Juhász Dorkával 2021 őszén már készített egy terjedelmes interjút az Index, amelyből közelebbről is megismerhettük a tehetséges pécsi kosaraslányt, akinek Balázs Hajnalka, az egykori 125-szörös válogatott nagyszerű kosaras az édesanyja. 

A WNBA-ben eddig négy magyar kosaras szerepelt: Iványi Dalma 1999 és 2006 között három csapatban (Utah Starzz, Phoenix Mercury, San Antonio Silver Stars) összesen 106 mérkőzésen lépett pályára, Nagy Andrea 1999 és 2002 között szitén három klubban (Washington Mystics, New York Liberty, Sacramento Monarchs) összesen 102 találkozóig jutott. Újhelyi Petrára 2003-ban 14 összecsapáson számított a Detroit Shock, Határ Bernadett 2021-ben 7 meccsen lépett pályára az Indiana Feverben.

(Borítókép: Juhász Dorka, a UConn Huskies játékosa 2023. március 25-én az Ohio State Buckeyes ellen Seattle-ben. Fotó: Alika Jenner / Getty Images North America / Getty Images / AFP)