Vitatható büntetések minden idők egyik legrettenetesebb kosarasbotránya után

GettyImages-1252238732
2023.04.28. 21:09 Módosítva: 2023.04.29. 05:26
Pénteken összeült az ULEB rögtönítélő bírósága, és négy játékost eltiltott a Real Madrid–Partizan Beograd férfi kosárlabda-Euroliga-negyeddöntő mérkőzés hajrájában kitört tömegverekedés miatt. A büntetések vitathatók, a Marca honlapján közölt szavazás eredménye azt mutatja, hogy az olvasók 80 százaléka enyhének tartja a fegyelmi bizottság határozatát.

Csütörtök este történt, hogy Madridban a Real–Partizan férfi kosárlabda-Euroliga-negyeddöntő második mérkőzésén, 100 másodperccel a befejezés előtt, 95–80-as vendégvezetésnél tömegverekedés tört ki, amelyben valamennyi játékos részt vett, 21-et ki is állítottak a játékvezetők, és lefújták a meccset.

Az ULEB, a sorozatot szervező vállalkozás 95–80-as győzelmet igazolt a szerbeknek, majd a fegyelmi bizottság össze is ült, hogy meghozza a határozatot az eltiltásról. Nos, az ítélet a következő:

Real Madrid: Guerschon Yabusele 5 mérkőzés, Gabriel Deck 1 mérkőzés

Partizan Beograd: Kevin Punter 2 mérkőzés, Mathias Lessort 1 mérkőzés

Ezek bizony nevetséges eltiltások az európai kosártörténelem legsúlyosabb botránya nyomán… Yabuselét például legalább egy évre el kellett volna tiltani ezen életveszélyes dobása nyomán:

A Marca megszavaztatta olvasóit az ítélet megjelenése után, hogy szerintük elégséges-e az eltiltás, vagy túlságosan enyhe. A válaszolók 80 százaléka úgy véli, ennél komolyabb eltiltásokra lett volna szükség. 

Halmazati büntetésként a két klubnak 50-50 ezer eurót be kell fizetni az ULEB pénztárába. 

A három nyerésig tartó párharc állása 2–0 a Partizan javára, ha kedden is győznek a szerbek, bejutottak a legjobb négy közé. Ha nem, a negyedik összecsapást is Belgrádban, a Stark Centerben rendezik. 

A 21 000 jegy már elővételben elkelt, nem lehet jegyet kapni, van, aki a menyasszonyát is elcserélni egy belépőért…

(Borítókép: Száz másodperccel a Real Madrid és a Partizan Beograd mérkőzésének vége előtt verekedés tört ki a játékosok között 2023. április 27-én. Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency / Getty Images)