Borzalmas tömegbunyó a kosárlabdapályán, Hanga Ádám is a kiállítottak között

GettyImages-1250196386
2023.04.28. 07:16 Módosítva: 2023.04.28. 07:25
Kosárlabdapályán talán csak egyszer fordult elő a történelemben olyan brutális és majdnem halállal végződő tömegverekedés, mint csütörtök este Madridban, kevéssel a Real Madrid–Partizan Beograd férfi Euroliga-negyeddöntő befejezése előtt másfél perccel. A felvétel megvizsgálása után a játékvezetők 80–95-ös állásnál lefújták a meccset. Összesítésben a szerbek 2–0-ra vezetnek, a harmadik meccset jövő kedden vívják Belgrádban a három győzelemig tartó párharcban.

Egy perc negyven másodperc volt hátra a Real Madrid–Partizan Beograd férfikosárlabda Euroliga-mérkőzésből, 9580-ra vezettek a szerbek, már minden tisztázatlan kérdés rég eldőlt. Semmi sem indokolta, hogy Sergio Llull, a hazaiak 35 éves csapatkapitánya, nem mellesleg világbajnok és háromszoros Európa-bajnok legenda, sportszerűtlen faultot kövessen el Kevin Punter, a vendégek amerikai játékosa ellen.

Ez másik sport, nem kosárlabda

Mégis ez történt, és a szabálytalanságból a sportág történetének egyik legrondább, leggusztustalanabb tömegverekedése robbant ki, amelybe Hanga Ádám, a Madrid magyar kosarasa is belekeveredett.

A küzdősportra emlékeztető jelenetek hosszú másodpercekig zajlottak a pályán, mindkét cserepad kiürült, az összes játékos valamilyen formában részt vett a lökdösődésben. Pofonok csattantak, Guerschon Yabusele, a Real Madrid francia játékosa hátulról megragadta az ausztrál Dante Exum, a Partizan kosarasa nyakát, és egy dzsúdófogással földhöz vágta.

Exum súlyos sérülést szenvedett, az egyik lábujjában elszakadt az ín, a szája is vérzett, mankóval sántikálva hagyta el a WiZink Arenát. A Partizan csapatorvosa szerint Yabuselét örökre el kell tiltani, rendőrségi eljárás alá kellene vonni.

A játékvezetők huszonegy játékost állítottak ki, köztük Hanga Ádámot is. A kiállítottak:

Partizan: Yam Madar, Danilo Andjusic, Uros Trifunovic, Ioannis Papapetrou, Alen Smailagic, Aleksa Avramovic, Tristan Vukcevic, Mathias Lessort, James Nunnally, Kevin Punter y Dante Exum.

Real Madrid: Guerschon Yabusele, Mario Hezonja, Dzanan Musa, Gabriel Deck, Nigel Williams-Goss, Anthony Randolph, Rudy Fernández, Alberto Abalde, Sergio Rodríguez, Hanga Ádám.

Az Euroliga azért folytatódik

Hosszas huzavona után a bírók úgy döntöttek, véget vetnek a meccsnek. Az Euroliga a pályán született eredménnyel a Partizánnak igazolta a győzelmet, 20 az állás a párharcban a szerbek javára. A harmadik mérkőzést jövő kedden Belgrádban játsszák. Zseljko Obradovics, a Partizan edzője, aki korábban a Real Madrid szakvezetője volt, ígéretet tett, hogy a visszavágó előtt lecsillapítják a Partizan bosszúra szomjas szurkolóit.

A madridi bunyóhoz fogható kosaras tömegverekedést csak egyet ismer a történelem, amikor 2004. november 19-én a detroiti Palace-ben, a Detroit PistonsIndiana Pacers NBA-meccsen hatalmas botrány tört ki, amelyről a Netflix még remek dokumentumfilmet is forgatott, Malice at the Palace címmel:

 Az a bunyó Ron Artest jóvoltából a nézőtérre is átterjedt…

(Borítókép: Aleksza Avramovics, a Partizan Beograd játékosa a Real Madrid elleni férfi kosárlabda Euroliga-mérkőzésen 2023. március 31-én Belgrádban. Fotó: Nikola Krstic / MB Media / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport