Ez a dinasztia nem kerülhet a történelem süllyesztőjébe

GettyImages-1486639074
2023.05.01. 06:08 Módosítva: 2023.05.01. 07:40
Nyolc év, hat döntő, négy világbajnoki cím – amit a Golden State Warriors 2015 óta művel Steve Kerr keze alatt, az nagyjából a dinasztia definíciója. A vészmadarak egész szezonban azt károgták, hogy ennyi volt, megöregedtek az alapemberek, eltűnik a csapat a történelem süllyesztőjében. Lehet, csak nem most. Steph Curry ugyanis 35 évesen élete egyik legfantasztikusabb játékával 120–100-as győzelemre vezette gárdáját Sacramentóban az első körös párharc hetedik meccsén, és ezzel 4–3-ra diadalmaskodott a Warriors. Jöhet a Lakers elleni slágersorozat!

A keleti főcsoport negyeddöntőjében a Golden State Warriors és a Sacramento Kings párharcának hatodik mérkőzését San Franciscóban nyerte meg viszonylag simán a Kings, és ezek után minden jel arra mutatott, hogy otthon, a Golden 1 Centerben a fiatal Királyok lemossák a parkettról az öreg Harcosokat. Hiszen a vendégek nagy hármasa tényleg megöregedett, Stephen Curry 35, Klay Thompson 33, Draymond Green szintén 33 éves, a Kings ifjú sztárjai, élen a 25 éves De’Aaron Foxszal és a 26 éves Domantas Sabonisszal felfalják őket. Hiszen mindössze 36 órát tudtak pihenni a veteránok a pénteki hazai fiaskó óta.

Tényleg ez volt a papírforma, főleg, hogy az alapszakaszban is jobb volt a Kings, 48–34 volt a mérlege a Warriors 44–38-ával szemben, továbbá Curryéknek pocsékul ment idegenben. 

Csakhogy most jön az ősrégi klisé: sohase becsüld le a bajnok szívét! Mert bizony a Warriors a címvédő, és a címvédő sohasem adja olcsón a bőrét.

A vasárnap esti mindent eldöntő csatára visszakerült a kezdő ötösbe Draymond Green, aki az utóbbi három meccsen a kispadról szállt be, így a Green, Looney, Wiggins, Curry, Thompson alapcsapat kezdte a mérkőzést. 

Az első félidő olyan volt, mint amikor két nehézsúlyú bokszoló püföli egymást. Adták a pofonokat, de állták is, egyik csapat sem tudott elhúzni, 58–56-os hazai vezetéssel mentek az öltözőbe a küzdő felek. 

Aztán a harmadik negyedben kezdett a vendégek felé billenni a mérleg nyelve. A Warriors 13 támadó lepattanót szedett le ebben a 12 percben, az utóbbi húsz évben ez a legtöbb, amennyit egyetlen negyedben begyűjtött a csapat. És ennek következtében a kétpontos hátrány a harmadik játékrész végére tízpontos előnyre változott.

A negyedik negyed mészárlássá fajult. Curry 16 pontot dobott ebben a szakaszban, és az utolsó három percre Steve Kerr edző már behozhatta a teljes cseresorát. A vége 120–100 lett a Warriors javára. Úgy nyerte meg 4–3-ra a párharcot a Warriors, hogy 2–0-ra még a Kings vezetett. 

Curry 50 ponttal fejezte be a meccset 20/38-as remek dobószázalékkal, ez az ötven pont egyéni playoff-karriercsúcs az öreg harcosnak, továbbá egy sorozat hetedik meccsén soha, senki nem szerzett még ennyi pontot az NBA 77 éves történetében. Szükség is volt erre az ötven pontra, mert a csapat másik három gólzsákja, Wiggins, Thompson és Poole együttesen 12/44 volt a mezőnyből, ami pocsék 27 százalék. 

Curry 38 dobáskísérlete a legtöbb, amennyit életében egy meccsen rádobott.

A fakezű Kevon Looney ezúttal is kitett magáért. Tizenegy pontja mellé 21 lepattanót tett, ebből 10 támadó volt, a hétmeccses szériát összesen 106 lepattanóval zárta, ami 15,14-es átlag, a legjobb az egész ligában.

No de Curry… A csapatkapitány 236 pontot dobott a hétmeccses párharcban, ami 33,71 pontos átlag.

Vasárnap ehhez még hozzárakott nyolc lepattanót, hat gólpasszt, és csupán egy eladott labdája volt, ami tőle szokatlan. Egyik szédületes triplája a hétből:

Azért ez sem akármi… két pont, plusz egy büntető:

Kerr mester két dolgot kért a játékosaitól a meccs előtt: becsüljék meg a labdát és figyeljenek oda a lepattanókra. Az eredmény: hét labdát adtak el, míg az ellenfél nyolcat, és a lepattanócsatát is megnyerték 55–49-re.

Az egész sportvilág leborul Curry nagysága előtt. Egészen váratlan helyekről jött a dicséret:

Még a teniszvilágból is:

Az egykori csapattárs Kevin Durant is meghajolt Curry nagysága előtt:

A konferencia elődöntőjében a Los Angeles Lakers következik, a hazai pálya előnye most a Warriorsnál van.

Létrejön napjaink két legnagyobb sztárjának párviadala, Stephen Curry LeBron James ellen.

Akárcsak 2015 és 2018 között négy egymást követő döntőben, amiből hármat a Warriors nyert meg. 

Az első mérkőzést kedden játsszák, a Chase Centerben. 

Vasárnap volt még egy összecsapás, keleten elkezdődött a New York Knicks és a Miami Heat küzdelme, a Madison Square Gardenben a floridaiak győztek 108–101-re, azaz elvették a pályaelőnyt a Knickstől. 

(Borítókép: Steph Curry 2023. április 30-án. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images)