Ezt a párharcot jobban várjuk, mint a futballban az el Clásicót

2023.05.02. 17:33
Hol van még az NBA-döntő, egyelőre csak a nyugati főcsoport elődöntőjénél tartunk az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, de ez a Golden State Warriors–Los Angeles Lakers párharc egy kicsit olyan, mint a Real Madrid–Manchester City összecsapás a labdarúgó Bajnokok ligájában. Az előrehozott finálé! Sőt, még annál is több: az utóbbi húsz év két legnagyobb kosarasának csúcstalálkozója, ami akár az utolsó is lehet kettejük praxisában. És meghatározhatja pályafutásukat is.

A nyugati főcsoport egyik elődöntője (a másik a Denver Nuggets–Phoenix Suns párviadal, amelyben Nikola Jokicsék 2–0-ra vezetnek) a Golden State Warriors és a Los Angeles Lakers között a második kör slágere. Talán csak az nyolcvanas évek közepének Lakers–Celtics párharcait dominálta ennyire két kiemelkedő egyéniség egymásnak feszülése.

Négy évtizede Magic Johnson és Larry Bird, most pedig Stephen Curry és LeBron James.  

A 188 centis Curry 2009-ben került az NBA-be három, a Davidson egyetemen töltött év után a draft hetedik kiválasztottjaként, a 206 centis James hat évvel korábban, egyenesen a középiskolából 1/1-esként. Előbbi márciusban múlt 35 éves, utóbbi december 31-én lesz 39, azaz mindketten veteránok, és könnyen lehet, hogy most találkoznak utoljára a rájátszásban.

De messze nem először: 2015 és 2018 között négy egymást követő évben, amikor James a Cleveland Cavaliers vezére volt, mindig összecsaptak a döntőben; 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban a Warriors diadalmaskodott, 2016-ban viszont a Cavaliers, de úgy, hogy 3–1-re már a Golden State vezetett. A döntőben azelőtt és azóta sem tudott fordítani senki 1–3-as állásról. Főleg ezen emlékezetes „chasedown blocknak” köszönhetően, amit James mutatott be André Iguoadala ellen 89–89-es állásnál, 1 perc 58 másodperccel a hetedik meccs befejezése előtt. 

A magyar idő szerint szerda hajnalban, a Chase Centerben esedékes első mérkőzés előtt a szakemberek döntő többsége és a las vegas-i bukmékerek is a Warriorst tartják a párharc esélyesének.

Persze ahhoz, hogy erről beszélni tudjunk, a Golden State-nek el kellett egyáltalán jutnia idáig, túl kellett vergődnie magát a Sacramento Kings csapatán. A San Francisco Chronicle már-már megható részleteket derített ki.

A Warriors–Kings párharc hatodik meccse után, amit hazai pályán csúfosan elveszített a bajnok, a veteránoknak nem jött álom a szemükre. Draymond Green hajnali háromkor sms-t küldött Stephen Currynek azzal, hogy képtelen megemészteni az este a pályán történteket. Curry válaszolt, hogy ő is képtelen aludni. Majd hozzátette, hogy délelőtt beszélni akar a csapattal a videózás előtt.

És beszélt is. A paprikás hangulatú monológ lényege az volt, hogy teljesen mindegy, kinek mennyi játékperc jut a hetedik meccsen, de mindenki adjon bele apait, anyait, mert ami a hatodik meccsen történt, az elfogadhatatlan.

Az ne is szálljon fel holnap a buszra, aki nem képes erre. De aki felszáll, annak tudnia kell, hogy mi a tét. Nem mindennap van alkalmunk hetedik meccset játszani. Ragadjuk meg a pillanatot! Van valakinek hozzáfűznivalója?

Senkinek sem volt. De Green utólag elárulta, hogy tudta, Curry valami emberfelettit fog produkálni a másnapi meccsen.

Úgy is történt. ötven pontot dobott, annyit, amennyit korábban még senki egy sorozat hetedik meccsén. 

A döntő faktornak azt tartják a Warriors–Lakers párharc előtt, hogy miként tud megbirkózni Steph Curry és gárdája Anthony Davisszel, aki gyakorlatilag lezárta a gyűrűhöz vezető utat a Memphis Grizzlies játékosai előtt a playoff első körében. Davis 13,7 lepattanót és 4 blokkot átlagolt, és az alacsony Golden State-nek alighanem meggyűlik a baja a pókkarú óriással. Persze a média Curry vs LeBron párharcaként harangozza be a főcsoport-elődöntőt, ezért nem érdektelen összehasonlítani a két gigász statisztikáját.

Győzelmek száma (egymás ellen)

   Győzelmek Alapszakaszban Playoffban Play-inben
Stephen Curry
25
10
15
0
LeBron James
21
13
7
1
Bajnoki címek és szezonok Stephen Curry LeBron James
Bajnoki címek 4 4
NBA-szezonok 14 20
Szereplés a playoffban 9 16
All-Star mérkőzések 9 19
Díjak      
Alapszakasz MVP 2 4
Döntő MVP 1 4
All-NBA első ötös 4 13
All-NBA csapatok (összes) 8 18
Az idény legjobban védekező ötöse 0 5
Az idény pontkirálya 2 1
Legtöbb gólpassz az idényben 0 1
Legtöbb labdaszerzés 1 0
Az év újonca 0 1