A Real Madrid magyar klasszisa maga sem érti, hogyan jutottak négyes döntőbe

GettyImages-1487350648
2023.05.12. 08:22

A Real Madrid férfi kosárlabdacsapata történelmi továbbjutást ünnepelhetett szerdán este az Euroligában a szerb Partizan ellen: Hanga Ádám együttese ugyanis 0–2-ről fordította meg a párharcot, amely korábban még egyetlen alakulatnak sem sikerült a sorozat ezen szakaszában. A 34 éves magyar klasszis exkluzív interjúban idézte fel az Indexnek a belgrádiak elleni ütközetet, de beszélt a jövő hétvégi négyes döntőről is.

A spanyolok kis túlzással kétszer is a sírból hozták vissza a párharcot, hiszen egyrészt 0–2-ről fordították meg a Partizan elleni, három győzelemig tartó csatát, másrészt az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésen a szünetben még 16 ponttal a szerbek vezettek De vajon honnan merítettek erőt mindehhez?

Hol is kezdjem…? Nem szoktam ilyet mondani, de én sem igazán értem, hogy tudtuk megnyerni a szerdai mérkőzést…

– vallotta be őszintén Hanga, majd így folytatta. „A párharc harmadik és negyedik meccsén idegenben nagyszerűen játszottunk, végig kézben tartottuk és irányítottuk a meccseket, na ez a tegnapi összecsapásról egyáltalán nem volt elmondható. Mi szaladtunk az eredmény után, a legtöbb statisztikában a Partizan volt jobb, de talán pont ez a madridizmus, hogy az olyan találkozókat is képesek vagyunk megnyerni, amely egyáltalán nem nekünk áll.

Ez alighanem benne van ennek a klubnak a DNS-ében, elég a focicsapatot említeni, amely nem egy BL-címet szerzett hasonlóan a közelmúltban. Ha ezen kívül ki kell emelnem még valamit, akkor azok a rutinos játékosaink, a 38 éves Rudy Fernández, vagy éppen a 36 esztendős Sergio Rodríguez minden tapasztalatát elővette a negyedik negyedben, pontosan tudták, melyik pillanatban mire van szükség egy ilyen kiélezett végjátékban, és sikerre vezetett minket.”

Érdekes volt, hogy a hazai pálya egészen az utolsó mérkőzésig hátránynak, semmint előnynek tűnt ebben a párharcban, hiszen Madridban kétszer a Belgrád, a szerb fővárosban viszont mindkétszer a Real ünnepelhetett, mígnem az ötödik csatát otthon csak behúzta Chus Mateo együttese. Hanga Ádám így vélekedett ezzel kapcsolatban:

„Pont mondtam is a srácoknak, hogy otthon valahogy túlságosan elragad minket a hév és a közönség, átragad ránk az ő feszültségük, vagy éppen hangulatuk, ha adott esetben nyomást próbálnak gyakorolni az ellenfélre, vagy a játékvezetőkre, ez pedig elveszi a fókuszunkat a kosárlabdáról. De nagyon boldog vagyok, hogy otthon végül csak összejött a történelmi fordítás.”

Nekünk magyaroknak aligha kell bemutatni déli szomszédjaink fanatizmusát, és bár a Real is megjárta már a belgrádi katlant, egy ilyen kiélezett, Final Fourért zajló csatában alighanem tényleg pokoli hangulat fogadta a Madridot Szerbiában.

„A második meccs hajrájában történt incidens erősen rányomta a bélyegét a párharcra, óriási sajtóvisszhangot is kapott, és lehetett hallani olyan dolgokat, hogy el se utazzunk Belgrádba, mert nem jutunk ki élve a városból Szerencsére ilyesmiről nem volt szó, nagyon vigyáztak ránk és zökkenőmentes volt az ottani időszak.

A harmadik mérkőzésen mondjuk, amit a bemelegítés alatt 21 ezer embertől kaptunk a Stark Arénában, az tényleg félelmetes volt, de én mindig is szerettem ilyen hangulatban játszani, megéltem már ezt-azt, és mindig is motivált az ilyen közeg.

A negyedik meccsre sajnos a szerbiai iskolai lövöldözés rányomta a bélyegét, gyászhangulat uralkodott a csarnokban, nem volt se zene, se tánc, érezhetően megrázta a világot az eset, érthetően a szerbeket pedig különösen. Nekünk azonban ki kellett zárni a történteket és olyannyira sikerült, hogy az öt találkozóból szerintem az sikerült a legjobban.”

Az ominózus madridi incidenssel kapcsolatban Hanga elmondta, valamennyire a lefújás után rendezték és megbeszélték a történteket, de a feszültség érezhető volt a csapatokon és a játékosokon. „Kicsit mindenki túlreagálta azt a szituációt, de tény, hogy olyan dolgok történtek, amelyek egyáltalán nem valók a kosárpályákra. Az Euroliga gyors és jó döntést hozott azzal, hogy két-két játékost eltiltott, valamint a klubokat is pénzbüntetéssel sújtotta, remélem, hogy a jövőben sehol nem történik hasonló.”

A négyes döntőt Kaunasban rendezik majd május 19. és 21. között, amelyben a Realon kívül az Olympiakosz, a Monaco és a Barcelona lesz érdekelt – éppen az ősi rivális katalánokkal játszanak majd a madridiak az elődöntőben a fináléba jutásért.

„Természetesen azzal a céllal utazunk majd a litván fővárosba, hogy elhódítsuk a trófeát. A speciális lebonyolítási rendszerben, ahol három nap alatt két kőkemény meccset kell játszani a csapatoknak, sok csillagnak kell úgy állnia, hogy egy együttes a csúcsra érjen, esélyekről éppen ezért talán felesleges is beszélni.

Nagyon várjuk már a megmérettetést, nekem ez lesz a negyedik részvételem a Final Fourban, sorozatban a harmadik, jó lenne végre a magasba emelni a kupát.

A Barca elleni csatában aligha tudunk egymásnak meglepetést okozni, jól ismeri egymást a két csapat, így vélhetően a nüánszok döntenek majd, remélhetőleg a mi javunkra!”

(Borítókép: Nikola Krstic / MB Media / Getty Images Hungary)