Nem hagyja agyonütni magát az idegesítő törpe, egál a sosemvolt döntő

GettyImages-1258445837
2023.06.05. 06:17 Módosítva: 2023.06.05. 08:01
Nikola Jokics 41 pontja, emberfeletti teljesítménye ellenére a Miami Heat 111–108-ra legyőzte a Denver Nuggets csapatát az NBA-döntő második mérkőzésén, és ezzel nyolcadik kiemelt létére elragadta a pályaelőnyt a favorittól. Tovább írja hőskölteményét a valószínűtlen finalista.

Nem hiába mondta Michael Malone, a Denver Nuggets edzője az NBA-döntő simán megnyert első meccse után, hogy még semmit sem ért el csapata, amely ráadásul nem is játszott jól, a győzelem ellenére. Mert a Miami Heat nem fog még egyszer olyan pocsékul célozni a triplavonalon túlról, mint csütörtökön.

És a rutinos mesternek igaza lett. A Heat csaknem ötven százalékkal ontotta a triplákat (17/35), a negyedik negyed elején kivágott 15–2-es sorozattal a maga javára fordította a már elveszettnek tűnő második meccset, 11-re kiegyenlített, és ezzel elvette a pályaelőnyt.

Pedig Nikola Jokics, a hazaiak szerb sztárja ismét óriásit játszott. 41 pontot dobott kiváló mezőnyszázalékkal (16/28), leszedett 11 lepattanót, adott 4 gólpasszt, de a többieknek most nem ment. És sok lúd disznót győz; az ellenfélnél hárman is 20 pont fölé tornázták magukat.

Erik Spoelstra úgy döntött, hogy Jokicsot úgysem tudja megfékezni, ezért játékosai lelkére kötötte: a szerb óriás akár negyven pontot is dobhat, csak a többieket ne hagyják kosarat szerezni.

És így is történt: Jokics a 41 pontja mellé mindössze 4 gólpasszt tudott odatenni, pedig korábban szinte evidens volt a tripla-dupla. Murray, Aaron Gordon és Michael Porter Jr. együttvéve 35 pontra volt képes, míg odaát Vincent, Butler és Adebayo egyaránt 20 pont fölé került. 

Jokics a harmadik negyedben 18 pontot termelt, és ezzel 8375-re ellépett a Nuggets. Továbbá ő lett az NBA történetében az első center, aki egy rájátszásban legalább 500 pontot és 100 asszisztot halmozott fel. 

Mindhiába. A negyedik negyed elején a hosszú rövidzárlat, a 215-ös szakasz megpecsételte a coloradóiak sorsát. Pedig 15 pontos előnyük is volt a második negyedben (5035), de ezt az idegesítő törpét, a Miamit nem lehet agyonütni. 

A Heat minden szabályt felrúg. Ebben a rájátszásban hét olyan játékos van a keretében, akiket nem draftoltak, vagyis az „utcáról” kerültek be a csapatba: Udonis Haslem, Haywood Highsmith, Caleb Martin, Duncan Robinson, Max Strus, Gabe Vincent and Omer Yurtseven. És a 42 éves Haslem, illetve Yurtseven kivételével valamennyien a kezdő ötösben kapnak helyet vagy kulcsfigurák a cserepadról beszállva. 

Mindez a legendás elnök, Pat Riley jó szemét dicséri. Valahogy így kell csapatot építeni, ahogy a 78 éves nagymester csinálja. 

 A tripla, ami nem ment be.

Így is megvolt a lehetőség a hosszabbítás kicsikarására, de a dudaszó pillanatában Jamal Murray triplakísérleténél a labda kiperdült a gyűrűből, és 111108-ra győzött a Heat. A Nuggets március 30. óta most kapott ki otthon először. 

Ugye, mondtam az első meccs után, hogy rosszul játszottunk. Mindenki azt hitte, hogy csak a levegőbe beszélek. Pedig nem, tényleg rosszul játszottunk, mégis győztünk. Ma rosszul is játszottunk, és ki is kaptunk. Hiányzott az odaadás. Ez nem egy előszezonbeli meccs, ez nem az alapszakasz, hanem az NBA-döntő. Itt meg kell feszülni a pályán – dohogott Malone a meccs utáni sajtóértekezleten.

És mennyire igaza volt.

Most két meccs Miamiban következik, az első szerda éjjel. 

NBA-döntő, 2. mérkőzés:

Denver Nuggets–Miami Heat 108111. Ld.: Jokics 41, Murray 18, Gordon 12, Brown 11, ill. Vincent 23, Adebayo és Butler 21-21, Strus 14, D. Robinson 10. Az állás 1-1.

(Borítókép: Nikola Jokics 2023. június 4-én. Fotó: Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images)