Sörhassal thai-boxban sem lehet nyerni

2013.06.17. 13:57

Riddick Bowe a kilencvenes évek közepén még a nehézsúlyú boksz királya volt, több szervezetnél is ő volt a világbajnoki címvédő. Pályafutása során csak egyszer veszített, a pénzt azonban mindig szerette, ezért még 2008-ban, 40 évesen is vállalt mérkőzést. Most megint szüksége volt némi bevételre, ezért thai-boxozni kezdett. Első meccsén jól ki is kapott.

A jó pár kilót felszedő és felpuhuló Bowe az orosz Levgeny Golovkin ellen állt ki muay-thaiban. A meccs nem tartott túl sokáig. Nem is a 15 év korkülönbség döntött, hanem az, hogy Bowe egyáltalán nem tudott mit kezdeni a lábra menő rugásokkal. Golovkin két menet alatt így ötször is padlóra küldte az exbokszolót. Az ötödiknél kihirdették a technikai KO-t. A 136 kilósra dagadt Bowe szinte egyetlen egy támadó mozdulatot sem tett a meccs közben, sokszor a kötelekbe kapaszkodva próbált talpon maradni.

Nevetséges lett az exbokszoló thai-box bemutatkozása

Bowe 1989-ben lett profi bokszoló, három évvel később lett először nehézsúlyú bajnok, akkor Evander Holyfieldet győzte le. Ezt a párharcot még kétszer megismételték, Bowe egy évvel később KO-val kikapott, – 43 meccséből ez volt egy egyetlen veresége – , de 1995-ben már újra ő volt a jobb, a nyolcadik menetben technikai KO-val győzött.

A bokszoló azonban nemcsak a ringben hívta fel magára a figyelmet, a profi boksz sosem nélkülözte a showelemeket, de alighanem Bowe-é az egyik legteátrálisabb jelenet. Miután nem tudtak megegyezni a pénzügyekben Lennox Lewisszal, Bowe nem állt ki ellene, a WBC ezért megfosztotta a világbajnoki övétől. Bowe ezután sajtótájékoztatót hívott össze, ahol mindenki szeme láttára kukába dobta az övét. Nem izgatta magát, maradt még kettő, amit megvédhetett.

1996-ban vonult vissza, de nyolc évvel később újra vállalt egy meccset, 2005-ben is bokszolt egyet, majd újabb hároméves kihagyás után megint a ringben volt. 2008-ra Győrben is lekötött egy meccset Petrányi Zoltán ellen, de abból nem lett semmi.

Bowe 2005-ben csődbe is ment, sosem tagadta, azért próbálkozott újra és újra, hogy legyen némi bevétele, bár azt is megjegyezte, boksz nélkül unalmas az élete. A thai-box-haknival sem keresett rosszul, 150 ezer dollárt kapott az alig ötperces küzdelemért. Ennyiért megérte bohócot csinálnia magából, de Golovin nem lát esélyt arra, hogy ellenfele thai-boxban is sikeres legyen: „Nagy hiba volna, ez nem neki való, már túl öreg és lassú ehhez.”