Megint győzött a félkezű ketrecharcos

2013.08.12. 15:28

A hét végén debütált a World Series of Fighting nevű MMA-szervezetnél Nick Newell, méghozzá igen sikeresen, hiszen gyorsan feladásra kényszerítette ellenfelét. Ez persze önmagában még nem lenne különösebben érdekes, a WSoF egy dinamikusan fejlődő szervezet, de azért messze nem olyan nagy, mint a UFC vagy a magyar világbajnokot is a soraiban tudó Bellator.

WSOF 4 Nick Newell vs Keon Caldwell

Newell esetében az teszi különlegessé a győzelmet, hogy bal keze könyöke alatt hiányzik, alkarját ugyanis rögtön születése után, egy súlyos szöveti rendellenesség miatt amputálni kellett. Anyja szerint a fiú fogyatékossága otthon soha nem volt téma, soha nem éreztette vele, hogy ő valami lényeges dologban különbözik a kortársaitól. Ezért azután akkor sem kezdett aggódni, amikor Newell fia a középiskolában birkózni kezdett.

A kezdeti nehézségek után kiderült, hogy erejével, egyensúlyérzékével és gyorsaságával simán ki tudja egyenlíteni nyilvánvaló hátrányát. Volt olyan szezon, hogy a hagyományosan igen magas színvonalú bajnokságban 53 győztes meccset vívott, és ma már Connecticut államban középiskolai szinten minden idők legsikeresebb birkózójának számít. Ilyen előélet után nem is volt kérdés a busás főiskolai ösztöndíj, és a Western New England University elvégzése után Newell – a kiemelkedő amerikai birkózók legtöbbjéhez hasonlóan – 2009-ben úgy döntött, hogy profi ketrecharcosnak áll.

Állítása szerint soha eszébe nem jutott, hogy bárkivel szemben is hátrányban lenne. A New York Post ezt firtató kérdésére csak annyit mondott: „Minden embernek van valami vele született fogyatékossága, csak az enyém olyan, ami szembetűnő”.

 

És Newell az elmúlt négy évben igen szépen lépdelt előre a ranglétrán. A helyi ketrecharcgálákon gyorsan összeszedett 5-0-ás mérleget követően leszerződött az USA déli részén többezres arénákat megtöltő Xtreme Fighting Championships nevő szervezethez, ahol is három győzelem után a szervezet könnyűsúlyú (70 kilós) bajnoki címét is elnyerte. De Newell nem ragadt le a kisebb, inkább regionális jelentőségű szervezetnél, hanem átigazolt a tavaly novemberben, néhány jól bejáratott régi névvel elindult World Series of Fighting (WSoF)-hoz, és szombat éjjeli meccsével már 10-0-ra módosította statisztikáját.

Nick Newell MMA Highlight

A veretlenül elért tíz győzelem már önmagában is egészen elképesztő teljesítmény, főleg ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy meccsei közül csak egy ment pontozásig, kettőt kiütéssel, hetet pedig feszítéssel vagy fojtással nyert. Newell meccseit figyelmesen nézve láthatjuk, hogy a bunyós csonka karjával is fantasztikus dolgokra képes: „könyökütései” nagyon veszélyesek, de leviteleknél és a földharcban is rettentő ügyesen használja fogásra alkarjának megmaradt részét.