Látványosabb lett a birkózás az új szabályoktól

2013.09.15. 20:11

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke szerint az új szabályok, melyek a hétfőn kezdődő budapesti világbajnokságon debütálnak felnőtt világversenyen, látványosabbá teszik a birkózást, és a támadó stílusú versenyzőknek kedveznek.

A FILA szerb vezetője a Papp László Sportarénában tartott vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy szavait az eddigi tapasztalatok támasztják alá. A nyári versenyeken a korábbiakhoz képest 71 százalékkal nőtt a technikai pontok száma, a sérülések száma viszont nem emelkedett.

Hegedüs Csaba, a magyar szövetség elnöke a viszonylag gyakori szabályváltoztatásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy erre azért van szükség, mert folyamatosan elementáris harc van a támadó és a védekező taktikájú birkózás között, és a cél az, hogy mindig a támadó stílusnak kell prioritást adni.

„Amikor a védekező taktika utoléri a támadót, újra csavarni kell a szabályokon, mert a birkózás csak így maradhat mozgalmas és látványos" – mondta Hegedüs.

Lalovics beszélt a sportág olimpiai műsoron maradásáért folytatott sikeres küzdelemről is: a FILA-nak éppen az ötkarikás játékokért kellett vállalnia, hogy a férfi súlycsoportok számát hétről hatra csökkenti a női birkózás egyenjogúságának érdekében. Az új kategóriákról a szövetség a technikai, a tudományos és az orvosi bizottság álláspontját figyelembe véve fog dönteni október végéig, s a változások november közepétől lépnek majd életbe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedvező döntésével kapcsolatban a szerb sportvezető kiemelte, a FILA célja az, hogy a birkózás az olimpia egyik leglátványosabb küzdősportja legyen, s 2024 után is műsoron maradjon.