Sastin Marianna világbajnok

2013.09.19. 20:46

Sastin Marianna aranyérmet nyert csütörtökön az 59 kilogrammos súlycsoportban a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon. A bolgár Tajbe Juszeint technikai tussal győzte le, hosszú pályafutása alatt először szerzett vb-aranyat, ő az első magyar birkózónő, akinek ez sikerült. Barka Emese bronzérmes lett 55 kilóban, a szintén bolgár Mimi Hrisztovát verte.

„Nem ijedtem meg a bolgár egyenlítésénél, mert ma az a nap volt, amikor 5:58 percnél is képes voltam akciót indítani, ráadásul érződött a riválison, hogy kezd fáradni. Ettől függetlenül sajnálom, hogy sikerült a kétpontos akciója, különben úgy zártam volna ezt a vb-t, hogy senki nem csinált rajtam pontot. Egész nap kiválóan ment a birkózás, úgy készültem, hogy bárki szembe jöhet" - mondta Sastin, és köszönetet mondott a közönségnek is a buzdításért.

Wöller Ákos, a női válogatott szakágvezetője, Sastin Mariann férje: „Nagyon boldog vagyok! Tudtam, hogy az utolsó pillanatig küzd, és ha csak 5 másodperce van, akkor is megy előre, hajt a végsőkig. Nagyon sok világversenyt végigküzdött már azért, hogy felállhasson a dobogó legtetejére. Van már bőven ezüstérme, bronzérme, és végre sikerült az arany is! Most az ő álma, és az én álmom is valóra vált, hogy egyszer nekünk játsszák el a himnuszt.”

Sastin cselgáncsozóként kezdte 1992-ben, olyan jól ment neki, hogy 1998-ban harmadik lett a magyar felnőtt bajnokságon. Ennek ellenére 1999-ben már birkózóként lett hatodik a junior EB-n, még abban az évben megnyerte első magyar bajnoki címét is.

Közben a cselgánccsal sem hagyott fel, a legrangosabb hazai nemzetközi cselgáncsversenyeken indult. Párhuzamosan űzte a két sportot, 2002-ben magyar bajnok lett birkózásban és harmadik cselgáncsban, amikor tíz éve az év magyar birkózónőjének választották. Akkor hagyott fel végleg a másik sportággal.

A 2005-ös Eb-n helyezetlenül zárt, viszont a világbajnokságon ezüstérmet szerzett, 2006-ban az Eb-n lett harmadik, egy évvel később második, majd 2008-ban ismét bronz jutott neki. A vb-ken nem annyira szerepelt jól, bár olimpiai kvótát szerzett, Pekingben csak a 15. helyen végzett.

2009-ben vb-harmadik, 2010-ben Eb-harmadik, majd a 2012-es olimpiára is kvótához jutott, ám Londonban már a 16 között kiesett. Pályafutása során, a budapesti világbajnokságig, a vb-ken két ezüst- és egy bronzérme volt, az Európa-bajnokságokon egy második és három harmadik hellyel állt.