Szaunában halt meg a ketrecharcos

2013.09.27. 16:03

A Shooto 43 elnevezésű Rio de Janeiro-i küzdősportgála-mérkőzésének csütörtöki mérlegelése előtt néhány órával meghalt egy brazil ketrecharcos, írja az MMA Fighting szaklap. Leandro „Feijao” Souza az utolsó kilót akarta leizzadni magáról a szaunában, hogy elérje a 125 fontos (56,7 kilós) súlyhatárt, amikor elájult, és pár perc múlva leállt a szívműködése.

feijao
A 26 éves Feijaot – neve egyébként a brazil nemzeti étel, a bab – a legmenőbb brazil MMA-klub, a Nova Uniao igazolta le egy éve. Még csak egy győzelme és egy veresége volt a profik között, tehát testét a küzdelmek nem terhelhették. Andre Pederneiras, a Shooto 43 főszervezője szerint a halál pontos okát csak a boncolás fogja kideríteni, de szinte az összes MMA-szaklap a fogyasztást sejti a háttérben.

A haláleset nagy felzúdulást váltott ki a ketrecharc világában. Ennek egyik oka az, hogy Brazíliában az MMA a foci mögött az egyik legnépszerűbb sportnak számít, a másik pedig az, hogy a ketrecharcosok brutális fogyásokkal gyötrik testüket annak érdekében, hogy a mérlegelésen pontosan hozhassák a versenysúlyukat.

Ahogy arról mi is írtunk, korszerű dietetikai módszerekkel egy-egy meccsre képesek huszonnégy óra alatt 10, sőt akár 17 kilót is leadni. Egy középsúlyban (84 kilogramm) induló versenyző a mindennapokban simán megvan 100 kiló, de az 57 kilóban versenyző Feijao is biztos, hogy legalább 65-70 kilót nyomhatott.

Hogy mennyire beteges ez a fogyasztási mizéria, arra jó példa az a YouTube-ról levett video, ami az egyébként kőkemény brazil világbajnokot, José Aldot mutatja be, miközben csapata elképesztő szenvedések árán próbálja leküzdeni róla az utolsó pár kilót. A videon Aldo azt is belenyögi a kamerába, hogy

a győzelemhez két meccset kell megvívni: egyet az ellenfél- és egyet a saját súlyom ellen.